Јелена Гускова

Србија ратовала да Русија постане свјесна своје улоге у савременом свијету,  рекла је Гускова на конференцији поводом 20 година од НАТО агресије

guskova fbРуски академик Јелена Гускова изјавила је да је 1999. година показала да је Србија заправо тада бранила Русију, да је бранила границе православља и словенства, те да је самим тим, Србија ратовала да Русија постане свјесна своје улоге у савременом свијету.

– Тек послије 20 година изгледа да је Русија нешто схватила – рекла је Гускова на конференцији под називом „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва“, која је организована у Дому Војске у Београду поводом 20 година од НАТО агресије на СР Југославију.

Гускова је навела да је од почетка НАТО бомбардовања Русија покушавала да подржи СРЈ дипломатским средствима, али да није могла у тој подршци да оде предалеко јер је ишчекивала помоћ од Запада и ММФ-а, преноси „Спутњик“.

Према њеним ријечима, током два најтежа мјесеца за Балкан, став Русије се мијењао у више наврата.

– Врло брзо су у Москви и другим градовима забрањени протести пред страним амбасадама, а владала је идеја да Русија не треба да буде увучена у рат. Чак је у једном тренутку Борис Јељцин телефонирао Билу Клинтону и рекао да постоји жеља унутар Думе да се Београду испоручи оружје које би онемогућило пилотима НАТО-а да извршавају борбене операције – рекла је Гускова.

Она је оцијенила да је улога некадашњег руског премијера и специјалног представника за Косово и Метохију Виктора Черномирдина била издајничка.

Гускова је истакла да се Војска СР Југославије у том периоду прославила невјероватним херојством и да НАТО није сломио њену борбену готовост.

– Људи нису посрнули и нису се борили против власти Слободана Милошевића. План НАТО-а је пропао, патриотизам целог народа је победио. НАТО није однео војну победу, а генерали Алијансе нису успели да објасне како је војска Југославије успела да очува своје ресурсе – рекла је Гускова.

Она је оцијенила да су, међутим, успјели у нечем другоме, а то је да Србији наметну своје услове – облик политичког уређења, сарадњу са ЕУ, али и са Хашким трибуналом.

Извор: Искра, 22.03.2019

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com