pedofili srbijaОво је видео који треба да погледате са својом децом која користе друштвене мреже. Ако немате властиту децу проследите га пријатељима јер ко зна, можда ћете спасити неки млади живот… Друштвене мреже нису безопасне, пуне су предатора, педофила и манијака који вребају малолетнике. Заштитите своју децу! Едукујте их!

Заштитимо децу од педофилије на Интернету

Педофилија (грч. παιδοφιλία παις, дете) и (φιλία, љубав, пријатељство) је наклоност сексуалном искориштавању деце истог, супротног, или оба пола. Због тежине последица, оваква настраност је строго законски кажњива у свим земљама.
Педофилија спада у облик поремећаја личности. Овде долази до погрешног избора сексуалног објекта, а то су најчешће деца. Може бити хетеросексуална и хомосексуална. Поремећај се ређе јавља и код жена. Хетеросексуални педофили бирају децу узраста од 8 до 10 година, док хомосексуални педофил бира старији узраст. Сексуално злостављање малолетних лица представља било који вид експлоатације млађих од 18 година у циљу сексуалног задовољавања од стране старије особе. Оно може да обухвата телефонске разговоре, тражење од малолетног лица да покаже интимне делове тела или показивање интимних делова тела од стране пунолетног лица детету или малолетном лицу, миловање, снимање порнографских фотографија насталих сексуалним злостављањем деце или малолетних лица и показивање порнографског материјала, покушај извршења сексуалног односа над малолетним лицима, инцест са дететом или малолетним лицем, силовање детета или малолетног лица, приморавање на проституцију и слично.

pedofili srbija

ДЕФИНИЦИЈА ДЕТЕТА И МАЛОЛЕТНОГ ЛИЦА

Дете је у кривичном законодавству дефинисано као лице које није навршило четрнаест година старости.

Малолетно лице сматра се оно које је старосне доби од четрнаест до осамнаест година.

НАЧИН ЗАШТИТЕ:

Основни облик заштите малолетних лица од злоупотребе у порнографске сврхе садржан је у оквиру Кривичног законика који се примењује у Републици Србији.

Члан 185.

Приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање деце за порнографију

Ко малолетнику прода, прикаже или јавним излагањем или на други начин учини доступним текстове, слике аудио-визуелне или друге предмете порнографске садржине или му прикаже порнографску представу, казниће се новчаном казном или затвором до шест месеци.
Ко искористи малолетника за производњу слика, аудио-визуелних или других предмета порнографске садржине или за порнографску представу, казниће се затвором од шест месеци до пет година.
Ако је дело из става 1. и 2. овог члана извршено према детету учинилац ће се казнити за дело из става 1 затвором од шест месеци до три године, а за дело из става 2. од једне до осам година затвора.
Ко прибавља за себе или другог, поседује, продаје, јавно излаже или електронски или на други начин чини доступним слике, аудио-визуелене или друге предмете порнографске садржине настале искоришћавањем малолетног лица казниће се затвором од три месеца до три године.
Предмети из ст.1 и ст.4. овог члана одузеће се.

Члан 185а.

Навођење малолетног лица на присуствовање полним радњама

Ко наведе малолетника да присуствује силовању, обљуби или са њом изједначеним чином или другој полној радњи казниће се затвором од шест месеци до пет година и новчаном казном.
Ако је дело из става 1. учињено употребом силе или претње, или према детету учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година.

Члан 185б.

Искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу

Ко у намери извршења кривичних дела Силовања, Обљубе над немоћним лицем, Обљубе над дететом, Обљубе злоупотребом службеног положаја, Недозвољеним полним радњама, Подвођење или омогућавање вршења полног односа, Посредовања у вршењу проституције, Приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање деце за порнографију и Навођење малолетног лица на присуствовање полним радњама, користећи рачунарску мрежу или комуникацију другим техничким средствима договори са малолетником састанак и појави се на договореном месту ради састанка казниће се затвором од шест месеци до пет година и новчаном казном.
Ко дело из става 1. овог члана изврши према детету казниће се затвором од једне до осам година.

ВАЖНО!

Најважније измене су да се по први пут у Кривичном Законику Републике Србије као кривично дело сматра поседовање и прибављање слика, аудио-визуелних или других предмета порнографске садржине настале искоришћавањем малолетног лица.

По нашем законодавству дететом се сматра лице које није навршило 14 година старости а малолетним лицем лице које није навршило 18 година (млађи малолетник од 14 до 16 и старији малолетник од 16 до 18 година).

Наиме према Конвенцији о компјутерском криминалу из 2001 године коју је наша држава ратификовала и применила у свом Кривичном законику и конвенцијама које се баве заштитом права детета овај проблем стављен је у жижу интересовања европске и светске јавности, а у појединим државама проглашена је и приоритетом број један када је у питању компјутерски криминал и организовани криминал уопште. Као пример могу се навести државе као што су Француска, САД, Велика Британија, Немачка, али и наша држава – Република Србија.

Код нас се као извршиоци ових кривичних дела јављају лица из свих друштвених структура тако да не постоји профил извршилаца ових кривичних дела у том смислу.

Мотиви за извршење ових кривичних дела су такође широког спектра и предмет су психолошког профилисања извршилаца у зависности од случаја до случаја.

Малолетна лица се појављују као жртве ових кривичних дела често ни сама нису свесна шта им се дешава пошто извршиоци користе њихово поверење и кривична дела врше под специфичним околностима, најчешће када потпуно задобију поверење жртве, тако да су врло тешка за откривање.

Извршиоци могу бити и из блиског круга породице, родбине или пријатеља у којој се дете налази

Извршиоци могу бити и из блиског круга породице, родбине или пријатеља у којој се дете налази, када се неретко користе и методе застрашивања претњом да ће се лицима од ауторитета (родитељима) рећи “шта дете ради” да ће се нанети неко зло деци блиским лицима уколико не пристану на одређене радње и сл. Такође се поверење малолетника ради вршења кривичних дела стиче и на тај начин што се истима посвећује посебна пажња, користе се ситуације у којима се осећају вољено, купују им се разни поклони и сл.

Појавом Интернета и све бржег начина размене мултимедијалних садржаја материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе доступан је широј јавности, т.ј. читавом свету у само неколико секунди. Иза оваквих садржаја често стоје и криминалне групе које на овакав начин покушавају да дођу до зараде, користећи “тражњу” за оваквим материјалом и у колико се покаже да могу да зараде новац вршењем ових кривичних дела круг малолетних лица која постају жртве све се више шири. Пошто се слике настале на овај начин појаве на Интернету врло брзо постају доступне и на другим Интернет сајтовима који рекламирају овакав садржај у року од неколико минута. Нажалост, деца на овакав начин са појавом оваквих снимака преживљавају исте трауме сваки пут када се оне појаве, па чак и много година након што одрасту.

Интернет сајтови

Поред појаве Интернет сајтова на којима се материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе све већи проблем постаје и узнемиравање деце познатије као онлине грооминг (узнемиравања путем СМС порука, путем телефона или путем Интернет сервиса) јер се извршилац често крије иза лажног идентитета (блиског потребама детета и са лажним подацима).

У оваквим случајевима извршиоци се у оквиру комуникације преко Интернет сервиса односно преко сервиса за дружење као што су (Фејсбук, Твитер итд) представљају као лица која су слична оном профилу које дете са друге стране тражи, улазе у комуникацију са њим, покушавају да стекну поверење на разне начине а након тога да размене фотографије са порнографском садржином нпр. да дете само себе слика, па све до екстремних ситуација у којима траже и конкретан контакт са дететом када извршиоци дела заказују састанке при чему не ретко долази и до извршења тешких кривичних дела против полних слобода и против живота и тела малолетника.

СЕРВИСИ ЗА КОМУНИКАЦИЈУ НА ИНТЕРНЕТУ

На Интернету постоје и сервиси на којима постоји могућност аудио-визуелне комуникације као нпр. МСН или СКYПЕ који пружају “интимнију атмосферу” извршиоцима наведених кривичних дела како би се лакше упознали са потенцијалним жртвама и прибавили илегални садржај лажно се представљајући.

Коришћење Интернет камера може представљати потенцијалну опасност јер неретко извршиоци ових кривичних дела фотографије као и видео материјал који настане приликом коришћења камера (уколико траже да се особа слика нага, у експлицитним позама..) чувају на својим рачунарима а потом исти постављају, размењују на форумима или сајтовима на којима се налази материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе и сл.

Као један од нових облика извршења ових кривичних дела јавља се и прављење слика и аудио визуелног материјала коришћењем мобилних телефона а потом и размене путем ММС услуге.

Фотографије малолетних лица које су направљене за потребе бављења манекенством често завршавају на Интернет сајтовима који садрже материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, као и на разним форумима на којима се размењује наведени садржај.

Код наведених кривичних дела постоји велика тамна бројка односно постоји велики број непријављених извршења ових кривичних дела.

Као доминантни разлози за непријављивање су патријахална средина, страх од родитеља, страх од претњи извршиоца кривичних дела…

Заштитимо децу од педофилије на Интернету и не само на Интернету

КОРИСНИ САВЕТИ:

Савети за родитеље:

Настојте да заштитите децу од непријатних искустава – покажите им како да заштите сопствену приватност и поштују приватност других.
Научите децу да не одговарају на сумњиве поруке.
Помозите деци да схвате какве поруке могу да изазову непријатне осећаје.
Проверите умеју ли деца да блокирају пријем порука од одређеног пошаљиоца.
Сачувајте поруке, могу да вам послуже као важан доказ.
Будите у контакту с људима из околине вашег детета – упознајте се с његовим друговима, њиховим родитељима, наставницима и уопште окружењем.
Научите своје дете да вас обавештава о сваком искуству из виртуалног реалног света, које га забрињава. Убедите га да у вас може да се поузда и када неопрезно уради нешто лоше и да ћете заједно потражити решење.
Објасните детету да, уколико га неко узнемирава, то никад није његова кривица.
Да стварају безбедне профиле, којима могу заштитити своју приватност.
Да штите своју шифру.
Да реагују само на поруке особа које познају из живота ван Интернета и само тим особама да се и обраћају.
Уколико хоће да објаве на интернету своју или слику породице, куће требало би да се о томе посаветују са родитељима.
Приватне информације (број телефона, адресу, школу, спортски клуб и сл.) не треба да уписују у разне упитнике на сајтовима нити да их дају непознатим људима.
Успостављајте са својом децом однос базиран на поверењу.
Уверите их да могу са вама да причају и о својим грешкама зато што једино тако можете заједнички да нађете решење! Грешке при учењу су нормалне.
На почетним странама мрежа за социјално дружење (фацебоок, тwиттер…) постоје правила за коришћење истих, савети а наведена је и старосна граница за коришћење мрежа.

Савети малолетним лицима:

Немојте слати поруке, фотографије или други материјај који би некоме могао да нашкоди, слике шаљите само особама које лично познајете и у које имате поверења и искључиво након консултације са родитељима.
Не остављајте личне податке непознатим лицима.
Игноришите непознате особе које желе да успоставе контакт са Вама и не прихватајте састанке са тим особама.
На почетним странама мрежа за социјално дружење (фацебоок, тwиттер…) постоје правила за коришћење истих, савети а наведена је и старосна граница за коришћење мрежа.
УКОЛИКО ИМАТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О СЕКСУАЛНОЈ ЗЛОУПОТРЕБИ МАЛОЛЕТНИХ ЛИЦА У ПОРНОГРАФСКЕ СВРХЕ НА ИНТЕРНЕТУ УПУТИТЕ ЕЛЕКТРОНСКУ ПОРУКУ НА ЕЛЕКТРОНСКУ АДРЕСУ ОДЕЉЕЊА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ВИСОКОТЕХНОЛОШКОГ КРИМИНАЛА:

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
ПОМОЗИТЕ НАМ ДА ЗАШТИТИМО ДЕЦУ И ОМОГУЋИМО ИМ ДЕТИЊСТВО КАКВО ЗАСЛУЖУЈУ ПОШТО СУ ОНА НАША БУДУЋНОСТ!

Извор: http://xn--80aaaahbp6awwhfaeihkk0i.xn--c1avg.xn--90a3ac/index.php/apokalipsa/1421-pedofili-na-drustvenim-mrezama

 

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com