Владимир Фролов

857389 originalНа недавнoj комеморативној свечаности поводом 80.-те годишњице напада немачке војске на Пољску, хрватска плавушица безобзирно изјављује да је хрватски народ био најбројнији у редовима  антифашистичког покрета, притом нарочито наглашавајући Далматинце!

Није ни први а свакако ни последњи пут, да плавушица лаже о учешћу Хрвата у aнтифашистичкој борби, као доказ да данашња Хрватска „оправдано“ баштини тај антифашизам (на папиру!), а ти покварени српски четници то доказима упорно оспоравају!

Зна плавушица да су Пољаци најпогоднији слушаоци за те небулозе, јер им је заједничко да су током постојања аустријске царевине па потом Аустроугарске двојне монархије,били најжешћи србомрсци у тој држави, уз Хрвате наравно!

Карол Војтила (Пољак!) као папа IVAN PAVLE II, био је један од главних креатора за насилно растурање заједничке државе Југославије!

После окупације БиХ 1878.године, велики број Пољака је именован за председнике судова јер су били одани поданици бечког двора, чак оданији и од самих Мађара, који су ипак имали статус државног народа! Њихову „правичну правду“ најбоље је описао српски књижевник Петар Кочић, који ће се пред руком те правде склонити у Београд, иако европејци данас упорно лажу како је та Аустроугарска била пример правне државе и грађанске сигурности, као претеча ЕU!

За сваки случај, хрватска плавушица ипак је посегла за формулацијом да су „хрватски грађани“ били учесници у редовима НОБ, јер већина у ЕU и SAD, али и широм света, појам хрватски грађанин поистовећује са појмом Хрват, тим пре што се држава зове Хрватска! Плавушица притом заборавља, да Срби у NDH нису били ни хрватски грађани јер су расним законом донетим још у априлу 1941.године стављени ван закона, ко опаcне дивље звери!                           

Истине ради, ваља се потсетити на доказану чињеницу, чак је 8.маја 1945.године када је нацистичка делегација потписала капитулацију у Берлину, у редовима кроатофашистичке усташке војнице NDH био далеко већи број војника Хрвата, него ли у редовима партизанског НОВ покрета!

У самој Далмацији од почетка оружане борбе већину устаника чинили су Срби, који су масовно били у редовима прве три партизанске бригаде, потом у редовима Девете далматинске дивизије, док је Деветнаејста севернодалматинска дивизија већински била састављена од Срба, бораца од почетка народноослободилачке борбе!

У борбама на Неретви и потом на Сутјесци, највише учесника из Далмације било је са подручја Книнске крајине, а то је специфично подручје у Далмацији, које хрватска плавушица свакако није величала у Пољској!

Она чувена „гром-десетина“ Друге далматинске бригаде, што је прелазила мутну Неретву да нападне на припаднике ЈВуО, у браварово време у школским уџбеницима дрско називана „синови плавог Јадрана“ била је састављена од Срба из Далматинске Загоре и Буковице, који то плаво море нису ни видели, а камо ли окусили!

Плавушица очито не зна да је управо пољска влада генерала Сикорског (у Лондону) `43.године одликовала начелника врховне команде ЈВуО, армијског генерала Драгољуба Михаиловића орденом VIRTUTI MILITARI, највишим пољским ратним одликовањем, и то за његову доказану антифашистичку борбу против заједничког непријатеља!

Плавушица свакако неће поменути Хрвате, оне југословенске патриоте и антифашисте који су у редовима ЈВуО били од самог почетка антифашистичке борбе широм Далмације, а нису мирно чекали да најпре капитулира фашистичка Италија, па да потом пијани Винстон утаначи са талијанском командом да оружје и војну опрему предају браваровим следбеницима.

Тек потом, АВНОЈ доноси одлуку о општој мобилизацији војних обвезника, и она је примењена на Далматинце који су тако постали „добровољци“ у данашњим лагаријама о антифашистима!

Тако мобилисани, ти борци ипак нису кренули на немачког окупатора који запоседа дотадашњу талијанску зону, већ на припаднике ДЧД ЈВуО, који су по захтеву покварених Британаца изашли у залеђе Шибеника и Задра да сачекају савезнички десант, стварајући планирани мостобран, где су им стигли британски тенкови са партизанским посадама, и почео је крвави грађански рат, који ће имати карактеристику да се кроатокомунисти обрачунавају и са Србима и са Хрватима у редовима ЈВуО, нарочито са хрватским југоунитаристима, како су називали чланове ОРЈУНЕ (организација Југословенских националиста) у далматинским градовима, као отворену претњу за стварање неке будуће „демократске Хрватске“, која данас слави и велича хрватску клерофашистичку NDH, која је радосно слала добровољце и на Источни фронт, свакако не да тамо беру цвеће и певају романсе фрајлама!

Не чуди стога, да је и плавушица радосно испратила данашње хрватске војнике, да у саставу NАТО поново буду бедем одбране од претеће „руске агресије“, о којој тако упорно казује пољско државно руководство, намерно потичући ревизију истине о Другом светском рату коју већ одавно проводе хрватски историчари!

857389 original

Председница Хрватске приликом свечаног отварања уметничке галерије која носи име ревносног нацистичког сарадника, фрањевачког свештеника Бернарда Сокола

Извор: СРПСКИ СТАВ

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com