20170412105911 234237Бањалука - Монументални српско-руски храм и духовни центар биће изграђен у Бањалуци на 6.500 метара квадратних земљишта које је јуче Црквена општина Бањалука добила од Грађевинског предузећа "Крајина".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је овим ријешено питање локације храма, а идеја за његову  изградњу траје још од краја Првог свјетског рата.

- Поносан сам што припадам савременицима који ће ту замисао спровести у дјело - рекао је Додик након потписивања уговора о даривању земљишта.

Додао је да се земљиште налази у насељу Алеја центар, те да ће наредни корак бити формирање одбора за градњу храма.

- Владика ће обавијестити нашег патријарха и патријарха Руске православне цркве, којој ћемо се такође обратити и за пројектовање овог историјског центра. У недавном сусрету са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим ово је била тема коју је иницирало његово министарство. Овом изградњом желимо да окупимо не само локалне потенцијале, него и појединце и институције из Србије и Русије који то буду жељели - казао је Додик.

Нагласио је да ће овим духовним, вјерским и културним центром управљати бањалучка епархија.

- Он ће поред цркве имати и дворане за изложбе и разне друге садржаје у којима ће се моћи промовисати руска култура - истакао је Додик.

Епископ бањалучки Јефрем најавио је да би градња темеља овог духовног центра могла да почне у јулу 2018. године, када се навршава 100 година од страдања руске царске породице Романов.

- Мислимо да ћемо тим поводом освештати темеље, а могуће је да урадимо и више од тога -  рекао је владика Јефрем.

Директор ГП "Крајина" Борко Ђурић је у име акционара и радника те фирме казао да је поносан што су дио оваквог пројекта који би требало да продуби односе српског и руског народа.

- Настојаћемо да као градитељи на најбољи начин реализујемо овај пројекат - рекао је Ђурић.

Савјетник у Амбасади Русије у БиХ Петар Фролов изразио је задовољство што је почела реализација овог пројекта.

Подршка града

Милорад Додик је рекао да је изградњу духовног центра подржао и град Бањалука.

- Градоначелник Игор Радојичић је рекао да ће град преузети на себе све трошкове комуналних и других дажбина које иду уз овај центар, чиме ће дати значајан допринос изградњи - рекао је Додик.

 

Извор: http://www.glassrpske.com/

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com