Наташа Јовановић

 Screenshot 2024 02 25 134155

Истрага око смрти руског опозиционара Алексеја Наваљног није још стигла да понуди ниједан конкретан податак, а у Београду је на десетине руских либерала, гадљивих на фронт и крв, али осетљивих на демократске слободе одлучило да „ликвидацију симбола непокорене Русије“ стави на Путинову душу.

Дирљиве сцене. Испред руске амбасаде у Београду окупљени носе фотографије Наваљног, полажу цвеће и пале свеће. Прозападни медији пажљиво региструју антиратно расположење „спонтано“ окупљених Руса, инсинуирајући да својим храбрим деловањем и сами ризикују да их неко мистериозно ућутка. За те потребе публикују читаве листе жртава наводних смакнућа и необичних околности иза којих стоји мрачна кула Кремља. Сценографија има снагу да заледи крв у жилама да није питања која висе у ваздуху: Ко и са којим циљем координира руске избеглице у Србији, каква је њихова веза са Женама у црном, а каква са страним амбасадама, те којим каналима су стекли ангажмане у политичко-медијско-пословним круговима?

Прича обећава добар заплет, али о коначним ухлебљењима (рускојезичних радника) на местима где би се и Кремљ запањио да их види, другом приликом. За сада декодирајмо сузе на протесту.

ВАЖАН ПОТЕНЦИЈАЛ Избор времена и места окупљања препуштен је провереним координаторима који су низом протеста организованих у Србији, а под украјинском заставом, стекли симпатије новопридошлих сународника. Један центар је смештен у Нови Сад, други у Београд. За први се везује име информационог ресурса „Напредна Србија“ групе „ентузијаста“ која вредносне ставове износи кроз критику руског и српског режима. Искорак из круга западних тема канал је направио после краће паузе у раду када је 5. марта 2022. обавестио своје пратиоце да „мења агенду са САД на Србију“. Уследили су позиви Русима у домовини да се доселе у Србију.Дискретан увид у базу деловања наводи на закључак да је реч мање о космополитама а више о провереним људима у којима западне НВО препознају важан потенцијал за агитације против Путина, али и српског режима, који одолева притисцима да уведе санкције Русији.

Screenshot 2024 02 25 133912

У чету, анонимни аутори подстичу српске држављане да кроз различите форме искажу антируску и антивладину позицију.Друга ћелија смештена у Београду делује кроз невладину организацију „Руско демократско друштво“ (РДД). Међу циљевима ове куће наводи се уједињење новог таласа руске емиграције и њихова сарадња са грађанима Србије у циљу формирања „демократског“ друштва у земљи. Такође, и организација митинга и шетњи и „промовисање демократских вредности: поштовање људских права, промењивости власти, поштених избора, независног судства и потчињавања власти закону“…

БРАЋА, АЛИ РУСКА Главни уредник је новинар Антон Солдатов, сарадник низа руских опозиционих издања, а оснивач Петар Никитин, држављанин Холандије. Биографија Никитана завређује пажњу. Руски активиста се од 1993. до 1998. године обучавао се у Међународном интернату Ерде. Током 2003. изучавао је међународно јавно право на Универзитету у Бечу да би 2004. магистрирао на универзитету у Мастрихту, а 2009. стекао више образовање на правном колеџу у Бирмингену. Од 2012. његово име налази се у регистру компаније „Arnold & Porter Kaye Scholer LLP“, где до 2016. обавља посао правника а затим и консултанта. У Београду се настањује 2016. године. Никитин не крије да се од 2021, подстакнут хапшењем Алексеја Наваљног, бави организацијом протеста у Србији. С почетком СВО, скупови добијају изразито антиратни карактер да би у једном тренутку послужили као платформа за позиве на свргавање власти у Србији.„Ми смо три братска народа“, обраћа се својим пријатељима Русима, Белорусима и Украјинцима, подсећајући их да су увек били заједно, никада у сукобу, те да сада, као и пре 80 година, испред себе имају истог непријатеља који се зове фашизам и који тренутно наступа у облику, како каже, полуделог и разулареног диктатора Владимира Путина. Све то дешава се у земљи где истраживања јавног мњења сугеришу да већина њених грађана подржава Русију и изричито се противи увођењу санкција.У служби идеје племенитог ширења америчке демократије, Никитин изазивачки поручује Србима: „Ако заиста јесу наша браћа и ако им је стало не само до двоглавих орлова, застава и оружја већ и до људи, тражимо њихову подршку. Гину недужни Украјинци, Руси и Белоруси јер је један човек изгубио главу. Ово мора да се заустави.“

ЗАПАДНЕ АМБАСАДЕ РАДЕ Крајем децембра Никитин остварује и прве важне контакте са представницима западних амбасада. Тема је разматрање могућности организације антиратног митинга у Београду против враћања српских безбедносних снага на Косово и Метохију. Звучи као опаки план. Док је исход договора још на клацкалици, активисти настављају са шетњама под украјинским заставама да би се у мају придружили протестима „Србија против насиља“. Захтеви чланова РДД постају фасцинантни и никако не одражавају претпостављени статус у српском друштву. Позивима за смену Братислава Гашића и Александра Вулина придружио се и онај активисткиње покрета Јекатерине Јашћенко, која ни мање ни више но позива на рушење власти у Србији. С којим кредибилитетом?Нешто касније, после забране уласка у земљу Никитину, активисти РДД су у Београду организовали акцију под паролом „Антиратни Руси – нису претња Србији“. Зар?

А САД – ЖЕНЕ У ЦРНОМ Сарадња са Женама у црном била је и први званични сигнал да су инострани фактори у Никитиновој борби препознали своју шољу чаја. За инвестициони фонд „Sigrid Rausing Tru“, који финансира организације тесно повезане са Женама у црном, подршка новим снагама које обећавају – права је ситница. Али рад мора бити ефикасан. Отуда, поред протестних акција, покрет организује сусрете, предавања, фестивале и изложбе.„Антиратна“ изложба „Мој Београд“ уметника Ане Гладишеве и Гљеба Пушћева врло се јасно односи и према СВО и онима који је подржавају. „Преваспитавање Срба“ постаје фреквентна упутница члановима телеграм чета РДД. Истовремено, центар „Крокодил“ пружа несебичну подршку поменутим догађајима по замислима Никитина. Треба ли подсећати да „Крокодил“ ужива поверење западних дипломатских представништава и фондова. Неке претпоставке иду у правцу сумњи да НВО добија финансијска средства преко структура Михаила Ходорковског. Интересантно и индикативно, посебно са становишта да РДД учвршћује сарадњу са још једном адресом – организацијом „Ковчег“, мрежом која координира с руским пресељеницима у иностранству. Пројекат је покренула Анастасија Буракова након почетка СВО, блиска сарадница Ходорковског, својевремено ангажована на његовом пројекту „Разгледнице људских права“.

ЗНАЧИ ЛИ ВАМ ПРЕЗИМЕ ХОДОРКОВСКИ? Организација има своја представништва у Јеревану и Истанбулу, као и широку мрежу четова у разним земљама: аудиторијум на Телеграму крајем 2022. године премашивао је 120 хиљада људи. Поменуто је да се „Ковчег“ финансира преко посредничких фирми Ходорковског – нпр., у градовима у којима је присутан „Ковчег“ била су отворена представништва компаније „ReforumSpace“, регистроване у Литванији, а која постојано мења називе и правне адресе. Као координатор пројекта „Reforum“ наведен је Денис Соловјов, који је раније предводио НВО „Отворена Русија“ Ходорковског.Директорка „Reforumа“ Наталија Арно такође је радила за Ходорковског и руководила руском филијалом Међународног републиканског института (ИРИ). Арноова је на челу две организације, регистроване у САД: „Free Russia Foundation“ (као запослени сарадник је наведен и Денис Соколов) и „Foundation for Democratic Development“, у чијим извештајима фигурирају грантови „Freedom House“. У прошлој години „Free Russia Foundation“ је закључила са Стејт департментом уговор на период од 1. октобра 2022. до 29. септембра 2023. на суму нешто већу од 947 хиљада долара. Адреса организације наведена у извештају о гранту одговара адреси вашингтонске филијале „Free Russia Foundation“. Клупко се одмотава…Симетрије с дешавањима у Србији нису ни насилне ни далеке. Вратимо се на РДД.Курсеве и семинаре у затвореним четовима РДД реализује кроз пројекат „Првим летом“ који је покренула организација „Ковчег“. Замисао је припрема политичких активиста за повратак у Руску Федерацију како би „изградили демократску Русију“.

АКТИВИСТИ И ОНИ ДРУГИ Међу партнерима пројекта налазе се канадска НВО „Russian Canadian Democratic Alliance“ (RCDA), француско друштво присталица Алексеја Наваљног „Russie-Libertés“, а такође и холандска филијала „Free Russia Foundation – Free Russia NL“ и „Russian Democratic Society“ у Великој Британији.Тим поводом средином јула Београд и Нови Сад посетила је Анастасија Буракова, оснивач „Ковчега“.Серију наступа на тему „О Русији будућности“ подржао је РДД. За уздарје, обезбеђен је новац којим од 11. јула РДД отвара Школу активизма у којој избеглице из Русије добијају упутства како успоставити контакте са иностраним фондовима и направити привлачан производ за Србе и интересантан за медије. Главни циљ пројекта је – стимулисање у Србији нових антируских и антивладиних иницијатива. После завршетка обуке од дипломаца се очекује да се придруже постојећим пројектима или покрену сопствене.Премрежавање Србије је у току. Идеја да она постане изабрано чвориште за даљу координацију антипутиновских снага није ни наивна ни новијег датума. За потребе учешћа у реализацији није нужно декларисати се као руски активиста. Довољно је показати однос према СВО, уз пожељну дозу гађења. И уплата ће лећи. Добро дошли у мрежу.

Извор: ПЕЧАТ

Фото: РУНЕТ

Опрема текста: Саборник

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com