Screenshot 2023 01 22 161631

Непун месец дана након што је север Косова, капитулацијом пројекта „барикаде“, насиљем наоружаних приштинских бандита претворен у подручје њихове потпуне окупације, председник Србије Александар Вучић је о Јовањдану најавио прихватање и примену западног ултиматума. Мимо уставних надлежности и без икаквог обавештавања јавности и државних институција, председник Републике наговестио је своју спремност да прихвати нови француско-немачки предлог о Косову и Метохији, при чему нико осим њега није видео званичан текст предлога.

Из онога што је путем иностраних средстава јавног информисања наговештено и преко друштвених мрежа пренесено, по свој прилици се припрема терен за обезбеђивање потпуног регулисања статуса „Косова“ у међународним организацијама, уз подразумевану и одлучујућу подршку званичне Србије. О томе јасно говори формулација о „међусобном развијању добросуседских односа на бази једнаких права“, као и она о „руковођењу сврхом и принципима утврђеним у Повељи Уједињених нација, посебно оним о сувереним правима држава, поштовању њихове независности, аутономије и територијалног интегритета“. Свима је јасно да Србија овим треба да изврши de iure признавање албанске криминалне творевине на својој територији. Тиме би се Србија свесно одрекла  јаке заштите својих виталних интереса коју данас још увек колико-толико баштини чак и код неколико чланица Европске уније и НАТО савеза које нису признале независност тзв. Републике Косово, јер би, у предоченим околностима, њихово улагање вета приликом пријаве косовске назови државе за чланство у међународним организацијама постало несврсисходно и бесмислено.

Истовремено, најавом прихватања бесрамног ултиматума неспојивог с духом и словом српског Устава и међународноправних докумената, Вучић, његови потчињени и јавни промотери његове политике отпочели су превентивну медијску харангу против оних чији би гласови могли омести његове издајничке активности а које Србију, што тајно што јавно, приближавају одавно трасираном циљу.

Прихватањем овог ултиматума, вероватно најтежег и најсрамнијег у више од сто последњих година српске историје, Србија би се трајно, неопозиво  и неповратно одрекла Косова и Метохије. Ако бисмо сви ми допустили да се то деси, то не би била само велеиздаја једног човека лишеног елементарне моралне оријентације и националне одговорности, него и етички слом читавог садашњег нараштаја српског народа. Зауставимо Вучићево потписивање велеиздаје, док још постоји српска држава – док не буде касно!

Београд, 22. јануара 2023.

Извор: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Фото: РУНЕТ

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com