36086955 2230894833846459 795968383249022976 nУ подгоричком Саборном храму представљена иницијатива СНС о поништењу одлуке о признању лажне државе Косово У крипти саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици данас је представљена иницијатива Српског националног савјета Црне Горе о организовању референдума за поништење одлуке Владе Црне Горе о признању лажне државе на територији Косова и Метохије.

Како јавља “Радио Светигора“ Иницијативу су благословили и својим потписима подржали Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије и изабрани Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило. Иницијативу су такође потписали и Архијерејски протопрезвитер подгоричко-даниловградски Драган Митровић и Архијерејски протопрезвитер бококоторски Момчило Кривокапић.

Окупљеним представницима нахија и племена Црне Горе, који су већ раније потписали ову иницијативу, обратио се Митрополит Амфилохије ријечима да је признање лажне државе на Косову и Метохији од стране Владе Црне Горе издаја која угрожава саму државу Црну Гору.

„То признање јесте одрицање од заједништва са Србијом, али је прије свега то издаја Црне Горе. То је иуздаја свих великих жртава, гажење по њима, од цара Лазара до наших дана. То је гажење по жртвама овог дијела нашег народа који живи у Црној Гори“, рекао је Митрополит црногорско-приморски. Рекао је да се нада у Бога да ће ова иницијатива имати ефекта.„Већ је успјех да је ово питање покренуто. А требало га је и раније покренути. Увјерен сам да ће сви честити људи у Црној Гори, без обзира како се изјашњавали – као Срби или као Црногорци, – подржати да се поништи то признање Косова као лажне државе“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Присутнима се обратио и предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић.

Из СНС су најавили да ће након овог скупа, уз помоћ сестринских организација у Црној Гори кренути у организовано прикупљање потписа све до тренутка док довољан број људи подржи иницијативу, како би се испунили законски услови за одржавање референдума.

У име Вијећа народних скупштина из доњих и горњих Васојевића иницијативу су потписали: Зоран Лакушић, Горан Киковић, Бранислав Оташевић, Видак Радевић, проф. др Марко Ивановић, Свето Мартиновић, Драгослав Вукићевић и Мишо Зечевић.

Том приликом за српске медије у Црној Гори изјаву је дао Горан Киковић, историчар, потпредсједник СО Беране и предсједник Српске народне одбране Васојевића и Лимске долине. Он је о иницијативи СНС Црне Горе за расписивање референдума о повлачењу признања лажне државе Косово од стране Црне Горе рекао следеће:

Морамо се увијек и на сваком мјесту борити за наше Косово и Метохију и говорити о значају те свете српске земље на које нас подсјећају ријечи које записа владика Раде Томов Петровић у “Горском вијенцу“: “Ој Косово грдно судилиште, насред тебе содом запушио“! А књаз и краљ Никола Петровић каже у својој знаменитој пјесми стиховима “Онамо, намо да виђу Призрен, та то је моје дома ћу доћ, старина мила тамо ме зове, ту једном морам оружан поћ…“ тиме је изразио своју жељу да ослободи свету српску земљу.

Васојевићи су као усијана вулканска лава јурнули из своје колијевке, не освајајући туђу већ ширећи своју територију, сударајући се са најљућим турским и арбанашким злицама, ишли у сусрет старој Србији, Метохији и Косову. То њихово косовско опредјељење сликовито је нагласио Марко Миљанов када је себе и остале црногорске војводе назвао обичним, а Миљана Вукова “косовским војводом“. То њихово косовско опредјељење, хрљење у сусрет исконским српским земљама, уз гусларске пјесме и сан преточило се у стварност и 1912. године је ослобођена Метохија, а свијећу слободе у Дечанима је запалио ђенерал Радомир Вешовић.

И ми, Васојевићи и данас смо недвосмислено на страни Србије и јасно и гласно свима кажемо да је Косово света српска земља, да је Косово дио Србије. Да је Косово и Метохија наш темељ, наша духовност, наше грдно судилиште… Како су се Јевреји поздрављали кад су протјерани из Израела “догодине у Јерусалиму“, и ми Срби треба да се поздрављамо “догодине у Призрену“, јер без Косова и Метохије нема ни нас Срба у Црној Гори, јер је Црна Гора збјег косовски, како пишу сви историчари прије и до Шерба Растодера. Зато пуна подршка идеји Српског Националног Савјета Црне Горе од нас из Васојевића.-закључио је Киковић.

Извор: http://slobodnahercegovina.com/

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com