Наташа Јовановић

 Screenshot 2024 05 12 220601

Напомена: Поштовани читаоци, публикујемо текст познате србске новинарке Наташе Јовановић публикован у Печату у децембру 2023. године, како би Вас подсетили на значајну личност која је данас стигла у посету Београду заједно са супругом Владимира Зеленског. Интересантно је да руски Спутњик придаје велики публицитет тој посети и топлом пријему, без било каквих вредносних коментара на рачун министра иностраних послова и супруге председника терористичке државе која обасипа гранатама стамбене зграде у Белгороду...

     †     †     †

Какву је судбину малишанима из украјинских сиротишта наменила Русија, а какву Запад?

Тешко да могу постојати заблуде када су у питању циљеви Колективног запада везани за оружани сукоб на територији Украјине. Иако се од почетка конфликта, наглашено у тренуцима доминације руске војске на фронту, СВО перфидно стављала у морални контекст борбе добра и зла, називала Путиновим ратом, а одбрана Украјине универзалном идејом слободног света, истина је нешто другачија. Хегемонистичке планове САД најбоље разоткривају америчка стратешка документа. У том смислу и кључна реченица Бајденове Стратегије за националну безбедност: „Ујединићемо цео свет да бисмо привели Русију на одговорност за зверства која врши по целој Украјини.“

У МРЕЖИ ПЕДОФИЛА

Која зверства? У регистру руских непочинстава значајно место заузео је случај наводне крађе украјинске деце због чега је Међународни кривични суд у Хагу потписао налог за хапшење и подигао међународну потерницу за председником Русије Владимиром Путином и омбудсманом за дечја права Маријом Лвовом-Беловом.

У документима о украјинској деци која су наводно насилно депортована из ратом захваћених подручја у дубока руска залеђа оперише се бројем од 20 до преко 700 хиљада. Малишани су, тврде западни активисти за људска права, смештени у болнице, кампове, санаторијуме и друга привремена склоништа. Деца без родитеља, пљуште страшне оптужбе, стављена су под старање руских хранитељских породица, а под изговором превазилажења формалних препрека и добијања социјалне и медицинске помоћи, добила су руско држављанство. О какав преступ!Не тако далеко од руских граница, у Пољској, која је од почетка СВО служила као плацдарм за испоруку наоружања и помоћи Украјини, приведена је украјинска држављанка осумњичена за злостављања и уговарања продаје украјинске деце немачким педофилима. О овом случају известио је пољски лист „Газета Виборцза“. Монструозни план је разоткривен када су волонтери приметили необично понашање деце у хранитељској породици, а затим и консултовали тим психолога. Истрага је утврдила да је ова жена организовала сеансе на којима су немачки педофили злостављали децу узраста од 4 до 16 година а затим и уговарала њихов откуп. Казна још увек није изречена, а као олакшавајућу околност, истражитељи наводе то да је ова тзв. хранитељка избегла из агресорског рата, те да остављају простор да деца ипак лажу.

ШЕМА УКРАЈИНСКИХ СЛУЖБИ

Истог дана када је, захваљујући пољским волонтерима, пресечен канал продаје деце немачким педофилима, у Москви су структуре безбедности привеле украјинску држављанку Олгу Гуруљу, која је у току саслушања признала да је, пратећи шему специјалних служби Украјине, била задужена да сирочад из Херсонске области пребаци у Немачку. Недуго затим сазнало се да није реч о једној особи већ седам жена из Украјине које су имале задатак да „преузму“ украјинску децу, одведу их у Немачку а затим их мотивишу да у интервјуима страним листовима говоре о руском киднаповању и акцији „спасавања“. Координате за даљи рад с њима, по сопственом признању, нису добиле. Реч је искључиво о деци без родитељског старања.

Мастер-мајнд операције тајног уласка агената у Русију, испоставиће се, лице је које игра запажену улогу на украјинској политичкој сцени – Николај Кулеба, некадашњи омбудсман за дечја права, и оснивач организације „Сејв Украјина“. Борба ове организације, која по Кулебином признању тесно сарађује са Међународним судом у Хагу и СБУ, усмерена је на повратак деце у Украјину. За потребе спасавања деце само у Пољској у току ове године прикупљено је 1,7 милиона злота. Звучи као заједнички подвиг, али сумње у племенитост буди чињеница да се деца не враћају у Украјину већ одводе у Европу одакле им се губи траг. Регистар о њима не постоји, а случај картона из маријупољског огранка Црвеног крста с пописаним здравим органима деце слути на лоше сценарије.

ФАКТ ИЛИ ОБМАНА?

Али вратимо се на тежину руског преступа – крађу деце – шта говоре чињенице, те да ли су речи Владимира Путина да Русија никада није била против тога да се деца поново споје са својим породицама, ако се, наравно, идентификују њихови рођаци – факт или обмана?

Пример први. Крајем лета 2022. године, због ситуације на линији фронта, родитељи из области Херсон, Запорожје, Харков и других територија добровољно су послали своју децу на одмор како би их заштитили од ратних дејстава. Уз пратњу која је имала пуномоћје родитеља, деца су смештена у кампове на Криму и Краснодарској области. За свако дете је направљен акциони план, а поједина су касније била и предмет разговора с представницима Међународног комитета Црвеног крста у проналажењу родитеља који живе у земљама ЕУ. Захваљујући напорима оптужене у Хагу Марије Лвове, сва деца украјинских држављана која су била на одмору у Краснодарској области поново су спојена са својим породицама. У Републици Крим од 2.360 деце коју су родитељи послали на летовање, закључно са 3. априлом 2023, остало је 38 деце, 19. априла – шесторо, а 29. маја – троје. До 1. октобра 2023. на Криму је остало само једно дете – одлуком породице. Реч је 17-годишњем момку који студира на руском универзитету.

Случај други. Родитељи двоје деце живели су неколико година раздвојени: отац у Украјини, мајка у Русији. Деца су била с мајком, која се тешко разболела и умрла у новембру 2022. године – када се и поставило питање даљег статуса деце. И бака, која живи у Курској области, и отац, који живи у Кијеву, били су спремни да их приме. Отац је послао пријаву старатељској служби, издао пуномоћје својој мајци и породица је поново била на окупу већ крајем истог месеца 2022.

СПАЈАЊЕ ПОРОДИЦА

Крајем јануара држављанка Украјине спојена је с две млађе сестре тинејџерке, које су живеле у центру за социјалну рехабилитацију у Рјазанској области. Претходно су девојчице и њихова мајка с територије где су се водила активна борбена дејства евакуисане у Русију и смештене у центар за привремени боравак. Након смрти мајке, старија сестра, која је живела у Волинској области, тражила је старатељство над сестрама и тим поводом ступила у контакт са канцеларијом омбудсмана у Москви. Породица се вратила у Украјину.

Примера је на претек.

Након почетка Специјалне војне операције Руска Федерација је примила око 4,8 милиона становника Украјине и република Донбаса, од чега више од 700 хиљада деце. Поред већине деце која су у безбедне руске регионе дошла с родитељима или блиским рођацима, на територији РФ су и штићеници републичких домова за децу без родитељског старања. Правни заступници ове деце, њих око 2.000, јесу директори и запослени у домовима. Старатељство је идентификовано као преферирани облик смештаја уколико не постоји могућност поновног спајања малолетника с рођацима.

Из кабинета Марије Лвове-Белове истичу да тренутно постоји неколико начина да се деца повежу с крвним сродницима. Прво, породице решавају проблем саме или уз помоћ волонтерских организација и у том случају није потребна административна помоћ. Друго, породице или волонтерске организације позивају повереника за права детета при председнику РФ. Треће, родитељи и други блиски рођаци деце имају прилику да пошаљу жалбу званичним структурама Украјине, која такође прослеђује ове случајеве канцеларији Марије Лвове-Белове. Канцеларија повереника за права детета при лидеру РФ затим, стоји на сајту ове институције, без одлагања разматра сваку жалбу лица која траже децу. Родбини и пријатељима деце се пружа сва неопходна помоћ за њихово спајање у оквиру расположивих овлашћења. До средине новембра 2023. године, уз директно учешће канцеларије повереника, 39 деце из 28 породица спојено је са својим рођацима који живе у Украјини и другим земљама. Ови бројеви не укључују податке о деци коју су родитељи из Херсонске, Запорошке, Харковске области и других територија у јесен 2022. године послали у лечилишта на југу Русије.У својим активностима канцеларија омбудсмана је ослоњена на интеракцију са представницима међународних организација и званичницима страних држава, па су у процес поновног спајања породица укључени и посредници као што су кардинал Матео Зупи, надбискуп Болоње, председник Бискупске конференције Италије, специјални изасланик папе, као и представници Катара.

Шта овде није транспарентно?

ЗЛОКОБНЕ ПРЕТПОСТАВКЕ

Пракса показује да се већина случајева спајања деце с родитељима и крвним сродницима процесуира кроз радне контакте са украјинском страном. Ова интеракција подразумева прикупљање информација и њихову даљу проверу, укључујући слање захтева надлежним органима, припрему пакета потребних докумената и договарање детаља око пресељења окупљених породица у место њиховог даљег боравка. Процес се одвија уз активну подршку Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста у Руској Федерацији и Републици Белорусији.

Такозвани докази о злочиначкој природи Русије постају неодрживи када се поређају горепоменуте чињенице, или још једноставније постави питање – шта је била алтернатива удомљавању украјинских малишана у Русији. Препуштање ратној стихији? Ризик од украјинских граната, или, трагом језивих сведочанства – продаја деце немачким педофилима (овде се треба замислити над чињеницом да се о броју и судбини украјинске деце која су уточиште нашла у европским земљама ништа не зна), и још злокобнија претпоставка – трговина органима на тржници црне трансплатологије.

Не треба заборавити да су за осам година сукоба само на територији Донбаса коју контролише Кијев без трага нестали многобројни малишани за које се сумња да су живот завршили у некој од мобилних болница донираних са Запада. Са Запада, не Русије, и не за потребе руског већ западног тржишта људским органима.

photo 2024 05 12 22 12 39

Извор: ПЕЧАТ

Опрема текста: Саборник

Фото: Снимак екрана

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com