Зорица Зец

IMG 20240221 184046

Мисија која траје или Нова Српска Енциклопедија великана историје, духовности, дипломатије, државотворства, науке, културе, уметности, спорта...

Књига Срби који су задивили свет, аутора Драгана М. Милошевића, представљена је у галерији КЗМ, преко пута Земунске општине, у среду 21. фебруара 2024. године.

У уводном делу, слово о књизи је произнео проф. др Миладин Радисављевић, дугогодишњи научни радник, проф. и својевремено декан  Факултета спорта и физичког васпитања:

" Већ сам наслов књиге очарава и задивљује читаоца, а њен садржај представља још један корак у настојању аутора да очува културу сећања и богату Српску историју.

Стварајући ову књигу, аутор је показао да је храбар, правдољубив и неприкосновени чувар српског идентитета и богате српске културне баштине, бескомпромисан борац против перфидног манипулисања српске историје, њеног прекрајања и присвајања од готово непостојећих, измишљених малих народа, ствараних на просторима некадашњих српских земаља, а који нису ни постојали у временима када су Срби и Србија достизали импозантне стваралачке вредности."

Књига која на 254 стране исписује 203 имена славних Срба који су задивили свет, чији је издавач Фондација Браћа Карић, је Нови искорак против заборава и са великим је успехом примљена посебно код младих, у неколико српских градова.

О књизи је говорила и новинар Жана Живаљевић: "Шетајући кроз времена од Винче, Старчева до модерне, Милошевић отвара прозоре музеја у којем су браћа Соколовићи, Матија Бан, али и мање познате даме: Драга Љочић Милошевић, Милица Томић или Дојна Галић Бар, али ту су и Арсеније Карађорђевић, Михаило Аврамовић, Пит Маравић, Дамјан Бранковић, Српски Аполо 7, чудесни ликови, чије нас је постојање унапредило и учинило ближима свету, који често темељније памти од нас, ко су они били."

Ранко Гојковић, православни публициста и преводилац, рецензент књиге, подсетио је на став и речи нобеловца Петера Хандкеа, да Срби нису мали народ (како се то већ готово утврдило као став и мишљење) већ су велики по делу.

Да подсетимо овом приликом и на речи православног америчког публицисте приликом посете косовско-метохијских српских светиња, Винсента Росија: "Срби су можда мали народ само по физичком простору који заузимају, али по свему што су дали човечанству, они су велик народ."

"Срби су се читаву своју историју од Светог Саве до данас, генерално гледано, руководили принципом држи се Истине," рекао је Ранко Гојковић.

Сам аутор књиге Драган М. Милошевић је надахнуто говорио чиме се руководио у одабиру 203 имена славних Срба који су задивили свет (међу њима и 49 спортиста) и својој мисији да их отргне од заборава, укрепљујући српски етос.

Књига је путоказ свима, и малим Српчићима (како пише у књизи Књижевник Веселин П. Џелетовић) да знају да се имају киме поносити и чије гене у себи носе.

За сам крај, господин Милошевић је прочитао одељак који казује о великом јунаку Ђорђу Кастриоту (да и ту не будемо у незнању и забуни). 

Фото: Зорица Зец

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com