Дејан Микавица

IMG 9298 768x451Гледајући јутарњи програм и слушајући разговор о хрватском настојању да умање злочине извршене над српским народом у Независној држави Хрватској, помислио сам да ли је и колико крива српска историографија што се о континуитету хрватске геноцидне политике недовољно зна.

А континуитет је заиста импресиван! Од средине XVI века на Хрватском сабору усвајана су дискриминаторска акта против православног, српског народа. Накнадно конструисаном великохрватском доктрином Срби су постали део такозване хрватске политичке нације да би током XVII, XVIII, XIX и XX века били изложени унијаћењу, дискриминацији, прогону у погрому кад год би се за то указала могућност или одговарајућа прилика.

Данас се питамо: зашто нас толико мрзе? Ја бих рекао да нас мрзе одувек и само стога што је то једини, прилично болестан али политички логичан начин да себе доживе као посебан народ. Ова врста политичке патологије међутим, на Хрвате делује лековито. А и не кошта ништа. Они се у усташким униформама осећају пријатно, због почињених зверских злочина никад нису одговарали а Срби ће увек пронаћи начин да у њима не виде најгорег и највећег политичког непријатеља.

Штавише, Срби су постали нарочито вешти у проналажењу разлога за опроштај, заборав, ћутање, извињавање. Важно је да увек остане довољно простора за помирење. Једног дана, кад буде могуће.

И данас не говоримо о Хрватима као о најгорем и највећем српском непријатељу већ као о народу са којим имамо заједничку будућност. Злочине и хрватску геноцидну политику приписујемо њиховим појединцима или појединим странкама као да иза те идеологије србомржње одувек није стајао цео њихов народ, сви њихови црквени достојанственици, политички и интелектуални прваци, књижевници и историчари. И данас би наставили истим путем, колико год могу, јер другачије не знају и не памте. Другачије не могу ни да мисле.

Уосталом, ко ми не верује нека прочита моју другу књигу из едиције Историја српске политике, од 16. до 20.века коју је објавио Завод за културу Војводине почетком ове календарске године.Нисмо је промовисали на Сајму. Вероватно није било довољно интересовања. Ми смо урадили оно што је до нас.

IMG 9298 768x451

ИЗВОР: ФБ Репортер

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com