300759Према речима саветника Председника РФ, управо на рачун долара од нафте Американци могу да дозволе себи ратове, револуције и господарење у јединственом економском пространству…

Саветник Председника Русије, академик РАН Сергеј Глазјев, на заседању Византијског клуба у Друштвеној палати, отворено је одговорио на питање грчких колега о сукобљавању наше земље са САД, а такође је и дао рецепт за победу у тој бици, саопштава Politikus.ru.

“Рат који развијају Американци представља веома сложен процес који не називају случајно још и “хибридним ратом”. Тар рат води не толико Америка као земља, колико америчка владајућа елита. Ми данас јасно видимо да се интереси народа САД директно разилазе са интересима Пентагона и ЦИЕ. Ситуација је доведена до апсурда: државни секретар САД потписује са нашим МИП-ом споразум о Сирији, а Пентагон га не поштује. Све говори о томе да ми видимо неке глумце у виду америчке државе, са којима се веома тешко договорити – они не доносе одлуке. Иза те декорације скрива се финансијска и безбедносна олигархија САД, која не замишља свет без своје владавине и спремна је да наметне рат зарад своје доминације” – истакао је економиста.

“Са моје тачке гледишта, тај рат се може зауставити само уз помоћ стварања широке антиратне коалиције. Данас Русија сама води тај рат. Ми смо на себе преузели сав удар по питању Украјине, спасили Крим од фашистичке окупације. Но, то супротстављање би у сваком случају добило те форме које има данас. То се припремало деценијама. Државни преврат против Виктора Јануковича, који су у Украјини организовали Американци, био је само замаскиран огорчењем због његовог одбијања да потпише указ о асоцијацији са ЕУ. Он се свакако припремао за 2015. годину у “легитимном” облику наранџасте револуције. То јест, то је доследна линија наших непријатеља која нема везе ни са Кримом, ни са актуелном политичком коњуктуром. Америчка елита хаотизује територије које не контролише, са циљем да тамо наметне марионетске владе” – продужио је Глазјев.

1098c6cd69837a64b97f337dfafdddb5

Руководство САД је уништило међународно право. О томе није прихваћено да се разговара, но, ми видимо да оно не дејствује већ ни у економији где се против независних држава самовољно примењују санкције, ни у хуманитарним питањима где се по целом свету могу чинити злочини под руководством америчких саветника. Недовољно је стварање антиратне колаиције само на основу земаља БРИКСА или Шангајског клуба. Нама су неопходни савезници у Европи. Стрпљење нашег политичког руководства према украјинским нацистима умногоме се објашњава надом да ће се на крају ипак у Европи појавити здраве националне снаге које би могле да се сете искуства Другог светског рата и упуте своју жестоку реч на рачун бирократије у Бриселу. Јер Европа данас страда више од свих других због тог хибридног рата против Русије” – подвукао је саветник Председника.

“У чему се огледа главна снага САД, која је против нас покренула рат санкцијама преко својих марионета у Бриселу? Наравно, у долару. Најразумније би било одбацити долар у корпи резервних валута Русије. јер Американци врше агресију већ под нашим носом – у зони ЗНГ. Као земља-агресор, Америка мора бити подвргнута санкцијама у области међународног права. Такође, треба запленити америчке активе на нашој територији. наше одговарајуће санкције морају имати озбиљан карактер. А овако испада да страдају пољопривредници из Француске, Пољске, а добро зарађују шверцери који шверцују њихову робу у Русију. Са моје тачке гледишта треба ударити право у срце противника. А његово срце је – Федерални резервни систем. Управо на рачун нафтних долара, они могу дозволити себи ратове, револуције и господарење у јединственом економском пространству” – изјавио је академик.

Поред тога, Глазјев је испричао шта смета Русији да спроведе економску интеграцију са Грчком и другим европским земљама. “Сви покушаји Москве да створи јединствено пространство од Лисабона до Владивостока, где би ми могли укинути царинске баријере и створити услове за стварање предности грчкој економији у јединственом економском пространству, нису наишли на позитивну реакцију у Бриселу. У овом тренутку Грчка је чврсто засела у Еврозони, у зони евра, и не може сама за себе да води преговоре о трговачко-економским питањима” – наставио је он.

Tourism Cyprus scale 800x600

“Бриселска бирократија доследно игнорише предлоге Русије о изградњи економских веза између Европске уније и Евроазијске уније. Штавише, сада у условима санкција и хибридног рата против Русије, та тема је потпуно скинута с дневног реда, она се једноставно не разматра. Искрено речено, ми смо очекивали да ће финансијска катастрофа на Кипру да изазове неке покрете у свести европске финансијске елите. Када би Кипар изашао испод јурисдикције Брисела и обратио се нама, то би његова интеграција у Евроазијску унију прошла прилично лако и безазлено. Јер је познато да су руски бизнисмени били главни инвеститори на Кипру. Наш председник је непрекидно истицао – ми никада, никога, ни на шта не присиљавамо, евроазијске интеграције се одвијају на апсолутно добровољној основи. Ми не можемо притискати политичко руководство Грчке, иако би такав савез могао бити прилично користан, посебно у светлу нарастајућих кризних тенденција у Европи” – сумирао је економиста.

Превод ФСК са руског: ruskline.ru

Извор са: http://www.fsksrb.ru/

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com