Бојан Бановић

 Screenshot 2022 09 23 104350

Поштовани читаоци, иако су технички организатори Литија све време благодарили својим духовницима на молитвеној заштити и благослову, иако су покушавали указати на Божију милост која се излила на наш народ у тим Литијама, напади са свих страна не престају, уз застрашивања која долазе и од стране органа власти. Вашој пажњи предлажемо једно трезвено промишљање о овом феномену нашег времена, аутор је црквењак из цркве Преображења Господњег на Видиковцу..

   †   †   †

У овом постпрајдовском затишју, али и пре њега сведоци смо брујања интернет клевета и напада са свих страна на Литије и на браћу и сестре који су их покренули и који су се око њих заиста верујемо, искрено и пожртвовано трудили.

Оптужују их за све и свашта, а највише за то како су они уствари Литијама преварили народ, а тиме се пре свега пренебрегава чињеница да се народ није окупио на Литије око браће и сестара - организатора, него око Христа и истине Његове. То је озбиљан промашај нападача и брзоплетих клеветника.

Три досадашње велике Литије су биле свенародно, па на крају и свецрквено исповедање вере наше Православне, исповедање Христа и Његовог Светог Јеванђеља пред силом зла која се упиње да завлада људским душама и свима народима света, па зар су они који су такве Литије покренули преваранти?!

Они који су на Литијама практично неприметни били у смислу ненаметања себе самих за неке умишљене, свезнајуће вође, него тражећи и умољавајући помоћ Архијереја и свештенства и монаштва, вапијући за саборношћу, раме уз раме са сваким од нас молили се и ходили, а испред себе и своје личне сујете истински ставивши Крст и Иконе зар су преваранти?!

Не! У то нећемо веровати.

Доживљавамо их заиста никако другачије, него као део нас, као део верујућег, црквеног народа, део који се ни по чему није поставио изнад тог народа, нити изнад Цркве, него је личном жртвом, а без икаквог себичног интереса само послужио колико је год могао свенародној и свецрквеној одбрани од наметнутог содомског и сваког другог зла и борби за Христову победу.

Доживљавамо их као чеда Цркве, а чеда Цркве знају да се са сатаном може борити једино стављајући у темељ те борбе смирење и да Христос једино смиренима даје благодат која све непријатеље побеђује.

Клевете које сада са свих страна пљуште по њима и од безбожних власти и западњачке опозиције, преко сатанских медија и содомитских плаћеника, па све до сујетних и разуларених "ревнитеља" наших и револуционара, расколнички, пљувачки и псовачки расположених, непогрешиви су знак да су послужили Делу Божијем.

Јер је знак Божијег дела и делатника оклеветаност и подношење острашћених и лукавих напада са свих страна.

Напади на браћу и сестре организаторе Литија су уствари само камуфлирани напади на саме Литије које су они богонадахнуто покренули.

То открива да се ђаво итекако плаши управо Црквено-свенародних, тј. истински саборних Литија и преко својих свесних и несвесних слугу покушава да их што више облати и онемогући, да им не допусти да заживе. Он се прво труди да загуши крвоток у самом телу црквеном, да не дође до струјања саборног живота и деловања покренутог тим струјањем, да не дође до заједничког дела јерархије и народа, па када у томе не успе и када се та загушења благодаћу Божијом отклоне и Богочовечански организам васкрсне онда бесно насрће са свих страна не би ли бар што више душа одвојио од њега.

Црква као Богочовечанско Тело Христово тј. Сам Христос међу нама јесте једина сила која побеђује све мале претече антихристове и која ће победити и самог антихриста дахом уста Својих.

Не може то нико сам учинити ни својом памећу, ни својим "подвизима" и вратоломијама.

Ко год гордо и самоуверено помисли да може, постаће само смешна играчка у руци сатане и неће помоћи победи добра, него зла.

Како може онај који је и сам побеђен духом сујете и гордости, који се самозвано намеће за најмудријег и јединог непогрешивог, који све остале клевеће и окривљује и никог не слуша, који је дакле роб најтежих страсти, како може донети победу било коме, како може ослободити читав народ од сатане?

Боже просвети нас све и спаси од такве прелести и од следовања таквима јер воде ка себи болеснима, а не ка Теби једином Спаситељу!

Помози нам Господе и све нас привуци да се око Тебе Јединога саберемо умовима и срцима нашим јер си Ти једини Победитељ греха,  смрти и ђавола и нема другога, нити га може бити.

Помози нам да све што чинимо, чинимо сабрани у Теби никада не истичући себе саме одвојене од Тебе јер ћемо једино тако и ми постати победници над сваким злом.

Господе буди нам милостив, чуј наше молитве и спаси нас!

Фото: Социјалне мреже

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com