Драгомир Антонић

Напомена: Поштовани читаоци, сви се сећамо тамничења Србадије за Васкрсење Христово. Тачно смо предвидели да ће "стручњаци" посебне мере уводити на Крстопоклону недељу, потом за Благовести и да ће за Васкршње празнике Србадија доживети апотеозу тамничења. И би тако. Није било тешко предвидети да ће нова тамничења Србадије започети уочи сезоне Крсних Слава код Србадије, а нешто ми говори да ће овај пут апотеоза тамничења наступити за Светло Рождество Христово - Божић. Ко Славу слави, томе и помаже, Слава нас је одржала њојзи хвала. О Славама често пише и наш познати етнолог Драгомир Антонић, Вашој пажњи препоручујемо његов текст пренет из "ПЕЧАТА", а "стручњацима" који слепо извршавају налоге глобалистичких криминалаца из СЗО не верујте ни ако Вам кажу да је млеко бело...

♦       ♦       ♦

Замлата у кафанском речнику има значење речитости дворске луде са елементима драгачевске проницљивости, где је једино важно скренути причу или деловање с правог смера и упутити на споредан колосек

Срби! Нисмо криви! НАТО је злочинац! Браћо и сестре, ми Срби смо жртве! Ко вам другачије каже – лаже! Хиљаде грађана Србије, наших пријатеља, деце, рођака умире од рака изазваног НАТО бомбама. Нико не одговара.

НЕБЕСКИ ДАР Прођоше Михољдан, Покровице а пред нама у Недељи Слепог су Томиндан и Срђевдан. Ове хришћанске празнике православни Срби славе као Крсно име. Крсна слава, њојзи хвала, она јесте Србе сачувала – одгусла народни песник, а путујући етнограф забележи. За потомство да се чува; нек они који долазе знају да нису репа без корена. Зато мене и не чуди ова силна граја против празника који само Срби сачуваше. Од свих народа на земаљској кугли Господ и светитељи Србима небески дар поклонише. Срби га с радошћу прихватише, очуваше и увећаше. Као у стиховима, појте му Срби песму и утројте! Због овоземаљских обећања које разни комесари – преобучени у кардиналске одоре, другарске капе са петокраком, данас обучени у фирмирана бриселска одела – нудише, многи се Срби полакомише, те постадоше Хрвати, Бошњаци, Југословени, атеисти, реалисти. Крсног имена се, по наредби, одрекоше.Овоземаљско обећање је увек лудом радовање, али беше касно. Ко с ђаволом тикве сади зна шта ће се десити. За њих ни по јада, ал’ потомство унаказише. Не оставише њима оно што су сами од предака добили. Проћердаше наследство. У почетку са завишћу гледаше у оне који се Славе не одрекоше, а затим завист пређе у мржњу. Гледајући своје некадашње рођаке по крви како с миром у души Господу се моле, славски колач месе, славску свећу пале, с кумовима и пријатељима свечарске здравице говоре и чаше празне, под благим погледом Светитеља који све са иконе на зиду уз трептај кандила благосиља, осетише шта су изгубили.Уместо покајања ђаво им обузе душу, у мржњу је претвори. Засмета им снага њихових рођака који веру сачуваше, и заслепљени мржњом кренуше у злочине, клања, бацања у јаме, убијање. Злочин и само злочин. Истреби Србе, јер док иједан Србин живи, ми се не смемо у огледало погледати, нит можемо сами себе лагати да смо неко и нешто. Не, док има Срба, Крсне славе, вере православне, родољубиве приче и песме, живи су Косовка Девојка, Милош, Дечани, Грачаница, Тесла, Миланковић, Дучић, чика Јова Змај, Десанка, Добрица. Морамо их побити, њихове књиге спалити, храмове порушити, обичаје им одузети и све што је њихово својим приказати. На крају мораће сами себе Србима назвати. Као што су и били пре стотинак година. Рече неки „Енглез“: Кад не можеш победити, онда им се придружи. Тад ћемо ми, Срби православне вере, бити на већем искушењу од свих досадашњих. Шта чинити кад такав час дође?

ГЛОБАЛНИ ЗАМЛАТИЗАМ Док чекамо наречени час који је надохват руке и који нам иде у сусрет без нашег позива и жеље, планетом се бори за опстанак глобални замлатизам. Гледајући нас одозго, с неба се све на земљи види, староседеоци кафане „Цар Лазар“ из Чачка: Адам адвокат, Цане Лафајет, Милутин Бабац, Џане Васикић, Бранко Радичевић, Миле Мојсиловић, просто су у неверици, како је једна реч локалног значаја, замлата, могла прерасти у глобалну појаву. Одакле је она стигла у Чачак и зашто се ту одомаћила, тешко је мени неуком етнографу одгонетнути, али сам је као дете прислушкивао и некако ми је стално парала уши. У Речнику пише да је то онај који се замлаћује; будала. Речничко објашњење је много скученије од кафанског. Није замлата само будала већ је у кафанском речнику имао значење речитости дворске луде са елементима драгачевске проницљивости, где је једино важно скренути причу или деловање са правог смера и упутити на споредан колосек. Тиме се скрива истина, а време троши на празнословље, које саговорнике неће никуд одвести.Кад отворите новине, укључите телевизор, радио или рачунар, одатле вам увек избије некакав свеж замлатизам у смислу шта ће бити ако буде а бити неће сем можда. Као у песми, замлата сам тим се дичим, то не може бити свак’…На крају, како стоје ствари, ускоро ће за члана САНУ бити изабран Змај од Шипова, угледни уметник из Кардашијан ријалити модерне у оквиру научноуметничког правца глобални замлатизам. Или је можда то место већ попуњено?Молимо се за српске хероје Радована Караџића, Ратка Младића и мученике Милана Мартића и генерала Павковића. Молимо се за здравље Џулијана Асанжа. Сећајмо се дечака, српског страдалника Слободана Стојановића. Помозимо Србима који живе на Косову и Метохији. Чувајмо Републику Српску. Све ће добро бити. Догодине у Призрену.

Извор: Печат

Фото: Печат

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com