Дане Чанковић

016 08 2СНП – „Избор је наш“ до сада је објављивао више текстова у вези Украјине. И овај који слиједи ће бити са том темом, јер, не треба да се затварамо ни као народ ни као држава у покушају рјешавања проблема произашлим или ће произаћи дјеловањем Свјетског центра моћи (процес неправедне глобализације) у његовом покушају потчињавања човјечанства и њиховим господарењем свим природним богатствима. У овом времену, они то желе да ураде, по могућности без отвореног и директног рата, изнутра, политиком „завади па владај“. То тако раде, не због своје хуманости, већ што рат буди и на неки мистичан начин снажи нападнуту страну, која често као таква побјеђује.

На том путу потчињавања и буквалној манипулацији и контроли свијести највећа препрека су четири основне религије, а прије свега Православље и Ислам.

Зато се Православље свим средствима покушава разбити. Иде се дотле да споменути свјетски центар неправедне глобализације „инсталира“ власт у некој држави, која онда има и задатак да изазове раскол у Православној цркви, формира лажну цркву, секту и подржи је, а онда да екуменски патријарх са покрићем, Вартоломеј ту лажну цркву стави у свој „канонски оквир“ стварајући нову екуменску структуру. С обзиром даchurch crack cartoon by dmitrii taganov једну страну чине споменути центар моћи, његове марионетске владе и екуменски патријарх Вартоломеј, могуће је образовати другу, природну страну засновану на правди и слободи како појединаца и народа тако и на слободи основних религија. Зато је потребно да међусобно знамо за муку и проблеме на које се наилази и у Украјини и у Црној Гори, али сутра и у другим државама, јер узроци и посљедице проблема произашли процесом који је наведен јесу и биће исти, а онда и лијек би могао бити исти. Можда се у Црној Гори за наведени проблем пројавио универзални лијек, Литије, као одговор народа.

Цариградски патријарх Вартоломеј гура власти Украјине да нађу коначно решење црквеног питања у земљи.

Прошло је више од двије године од када је екуменски патријарх, чија резиденција се налази у округу Фанар у турском дијелу Истанбула, једностраном одлуком је формирао Православну Цркву Украјине(ПЦУ). 5. јануара 2019. Вартоломеј (Димитриос Арцхондонис) издао је томос, који је покренуо нову црквену структуру. У то вријеме у Украјини је већ вијековима постојала Украјинска православна црква Московског патријархата (УПЦ), призната од стране цијелог вјерског света. Од тада, у братству православних цркава доминирају раскол и међусобно неразумевање.

regnum picture 15585235811089667 normalСуживот УПЦ и ПЦУ у једној земљи све ове године било је замрзнуто питање.

Чинило се да је промена политичког руководства у бившој совјетској републици морала, ако и не ставити тачку на ово питање, барем ублажити реторику од стране адепта нове вјерске организације. Бивши предсједник Петар Порошенко је засновао своју предизборну реторику на заоштравању сукоба са Русијом и активно подржавао ПЦУ. Украјински бирач се уморио од Порошенкових ратоборних напада и одлучио се за другог кандидата са умереном реториком: комичног глумца Владимира Зеленског и његове странке „Слуга народа“.

Требало је годину дана да рејтинг новог украинског лидера достигне недодирне висине.

У јуну 2020. године, три водеће социолошке агенције Украјине – Кијевски Међународни институт за социологију, Центар Разумкова и група „Ратинг“ – констатовали су пад нивоа поверења Зеленскому до 30-40%. Ове социолошке анализе су почеле да поткопавају ауторитет Владимира Зеленског и уништавају његов имиџ лидера-миротворца. Друга година Зеленског као предсједника већ је обиљежена ескалацијом оружаног сукоба на истоку земље, у Донбасу. Руководство Европске уније морално подржава украјинског лидера, а руски председник Владимир Путин јавно је покренуо пажњу на нови круг проблема у источној Украјини. Крајем 2020. године почео је покрет и у црквеној теми.

30. новембра украјински премијер Денис Шмигал састао се у Истанбулу са патријархом Вартоломејем.

Дуго времена није било састанака на таквом нивоу, какав је био састанак украјинског руководства са константинопољским архијеријрем. Детаљи састанка тек недавно постали су познати. Неки од њих су доступни на порталу (https://www.fischundfleisch.com/wbernau/setze-alle-vorgaben-um-premier-der-ukraine-gab-versprechen-an-patriarchen-von-konstantinopel-69999). Зна се да је Вартоломеј позвао власти Украјине и Владимира Зеленског да не остану даље од црквеног питања, а премијер Шмигал изразио је јаку подршку ПЦУ и рекао да ће се лично позабавити овим питањем. Могуће je да ће украјински парламент ускоро покушати да ојача позиције нове цркве кроз усвајање нових закона и повећа притисак на Украјинску православну цркву Московског патријархата. Стручњаци су уплашени од ширења случајева кад имовина УПЦ је конфискована у корист ПЦУ, а парохијани су насилно протјерани.

Да ли ријечи премијера Дениса Шмигала значе да је предсједник Владимир Зеленски изабрао коју ће цркву подржавати?

Састанак са Вартоломејем није био превише примијетан за украјинске и свјетске медије, а сам Зеленски није дао личне изјаве. Очигледно, тим садашњег украјинског лидера покушава да себи остави простор за маневар. Али политичка линија већ доводи председника у ћорсокак. Он све више личи на свог претходника, Петра Порошенка. У међувремену, политички консултанти украјинског шефа некако заборављају да су прије две године бирачи били уморни од ратоборног Порошенка и изабрали Зеленског као апсолутну алтернативу. Подршка таквој контроверзној организацији као што је ПЦУ може навести досадашње присталице да одустану од подршке Владимиру Зеленском, јер сам бивши глумац је до сада показао јавну неутралност.

Извор: ИН4С

 Опрема текста: САБОРНИК

Фото: РУНЕТ

prezident Zelenskij snimaet komediyu

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com