Академик Светомир Арсић Басара

 20210302 073712Напомена: Поштовани читаоци, преносимо још једно сјајно саопштење поводом срамне изјаве председника САНУ о Косову и Метохији. Од издајничких ставова председника САНУ оградио се академик Светомир Арсић Басара...

♣       ♣       ♣

Поштовани чланови ОЈК (одељење језика и књижевности) и ОУ (уметничка одељења)

Када Србин каже да Косово није српско, његово сведочење је резултат застоја у развоју његове националне свести. Његов ум сесукобио са иињеницама стварности. Не прави разлику између ропства и слободе, као ни разлике између правде и неправде. Зато треба да тражи себе у свемиру, да види где је и шта је утицало на њега да изгуби способност и оријентацију. У том процесу такође је недостајало право знање о Косову. Права истина и значај Косова није достигао своју свест. Он није дотакао косовско-метохијски простор где се налазе концепти духовног ветра нелагодних сила и којим се чудни снови шире из невидљиве нити српске историје. Није путовао кроз тај духовни незасити и духовни пејзаж без одређених димензија и географских ширина, није осетио култ Косова у срцу српског народа.

На Косову се Србија рађала, расла и борила за опстанак. Позната је у свету по Косову. И "Веза са пореклом и земљом је генетска и митска. У сељодним и уметничким искушењима, антена враћа истрошену моћ. Из домовине, давно излечење суши. Нема извора ове рестаурације. Постоји само у сећању, а сећање је гробље, и, као и свако гробље за цео живот није." (Борислав Пекић).

Живети ван Домовине осећа се као да живите са два идентитета, јер нам Домовина пружа повратни креативни ефекат. Дугујемо део своје величине и подстичемо нашу креативност у домовину. Домовина је призор ванземаљске брилијантности и најдивнији извор уживања. У Завичи је доживео врхунски екстази. Помаже нам да осетимо доминацију над божанским делом сопствене природе. Стимулише нас до краја и претвара у природне таленте, пружа посебне перцепције и убрзава значење, производи необичне асоцијације. Домовина нам нуди поетске врхунце и визионарске величине. Нуди нам несхватљиву машту и пуноћу осећања. У Завичу се у нама буди жеља за знањем, за реафирмацијом древног прегениталног знања и за физичком и креативном егзистенцијом. У Завичу имамо прошлост и будућност, ван Завича имамо само садашњост.

Без Домовине нестају узвишене визије, машта нестаје, племенита представа о свету и људи су кастигирани и десензуализовани.

Без Домовине остајемо у сензационалним мукама тражећи илусорне просторе слободе.

Без Домовине преживљавамо бунил из ког нема шансе да изађемо. Без Домовине, нашли смо се у амбису патње и вечних мука. Притиснути смо неподношљивом камотијом, јер у Завичу проналазимо срце живота, егзодус из обичног света.

Без Домовине нема начина да уђемо у уметност јер она ствара предодређеност за нас.

У мандату актуелног председништва, САНУ штампа црне странице своје историје. У свом дугогодишњем постојању, доживела је да њени људи организују демонстрације против њеног понашања.

Придружујем се ставовима академика Предрага Пипера, Милоша Тешића, Милована Данолића, Матије Бећковића, Светислава Божића....

Академик Светомир Арсић БАСАРА

Извор: Спутњик

Фото: Снимак екрана

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com