Живојин Ракочевић

Да, постоје пси рата, и у новинарству и на бјелосвјетским бојиштима, али постоје још и џукеле мира, сто пута активније и одвратније. Пуштене са истог ланца, дресиране и плаћене да олајавају по комшилуку. Таква једна џукела, ево, долуњала је и до Србије, па одатле – пошто је професионалним њухом установила: „Тешко је вјеровати да може да постоји таква концентрација зла на тако малом простору“ – кевће и као нешто насрће према Андрићграду.

Андрићград је, дакле, по неком Динку Грухоњићу – „кичасто, грозно и језиво знамење којим се покушава не само ревизија историје већ и ревизија цјелокупног дјела нашег нобеловца Иве Андрића“. Направио га је: „редитељ Емир Немања Кустурица, рођени па преобраћени Сарајлија, уз сваку могућу помоћ Србије и Републике Српске“! А даље, у истом жалосном лавежу, ваљда због историјске перспективе: „Београђани се ишчуђавају подухвату званом гигантски кип Стефана Немање на мјесту гдје је некада била жељезничка станица у главном граду некадашње нам заједничке државе.“

И још, да би џукела заокружила геополитичку путању – ту су и „последња језива збивања у Црној Гори, литијске православно-фундаменталистичке поворке на тлу Европе у 21. вијеку…“

Потрудио се дресирани Грухоњић, нема збора. Све је ту! И Стефан Немања, и „наш“ нобеловац Андрић, и Емир Немања Кустурица, и православне литије у 21. вијеку… Све кичасто, грозно, језиво, све православно-фундаменталистичко. И плус жељезничка станица… Да те срце заболи… и за станицом и за „некадашњом нам државом“, без Немања и без литија.Па како онда само 10.000 долара мјесечно, „за промоцију децентрализације“? Сића, џукело. Настави да лајеш мало жустрије.

А Андрићград је, узгред буди речено, величанствени умјетнички подухват. Жив и животворан, васељенски а српски. Оваплоћена фантазија једног од највећих писаца и једног од највећих филмских умјетника данашњице. Ива Андрића и Емира Кустурице. Дођите, погледајте – Андрићградом ходају добри људи свих вјера и нација, његовим трговима лебди радост слободног стваралаштва. И да – уз сваку могућу помоћ Републике Српске и Републике Србије.

Извор: ИН4С

Фото: Светигора

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com