Србољуб Живановић

 N3PLEVVQ8P mpU6hHzF6SQ NKq10bi8o 1000

Напомена уредника: Поштовани читаоци, професор Србољуб Живановић у свом раду "Мошти и гробови српских владара-светитеља" публикованом у часопису "Људи говоре" писао је и о данашњој свечарки, великој србској благоверној краљици Јелени Анжујској. Застрашујући су подаци професора Живановића да у "Републичком заводу за заштиту споменика културе" раде археолози, припадници "народа тисућљетне културе" познати по "србосеку" као једином аутентичном изуму у својој историји, који разбацују и скрнаве кости великих србских владара и светитеља...

   †   †   †

Супруга краља Уроша I, Јелена Анжујска, из светородне француске владарске породице, удала се за краља Уроша I око 1250. године. После мужевљеве смрти, замонашила се у цркви св. Николе у Скадру. Она је прва српска краљица која је подизала цркве и манастире у своје име. Основала је прву девојачку школу и сиротиште поред свог двора у Брњацима на извору реке Ибар. Ту је и умрла 8. марта 1314. године. Још за живота народ ју је прозвао Света Јела. Сахрањена је у Брњацима на веома свечан начин. Краљ Милутин је дошао на сахрану из Скопља, тадашње српске престонице, архиепископ Сава III стигао је из Пећи, а служио је епископ рашки Павле и многи други.

Три године после смрти (1317) јавила се Јелена Анжујска у визији једном монаху у својој задужбини, манастиру Градац, и рекла да се њено тело извади из блата и стави пред посетиоце. После свеноћног бденија рашки епископ Павле је отворио гроб и нашао њено нетакнуто тело из кога се ширио миомирис. Тада је пренета и сахрањена у десној гробници у манастиру Градац.

Седамдесетих година XX века Републички завод за заштиту споменика културе Србије вршио је радове у циљу обнове манастира Градац. Том приликом је отворена гробнице Јелене Анжујске. Нађене су њене мошти, као и други скелети у осталим гробницама у цркви. Мошти Јелене Анжујске је разбацала Ц. Јуришић, археолог Републичког завода, која се увек трудила да уништи трагове српских владара или светитеља. Иста особа је разбацала и мошти краља Уроша I у Сопоћанима, и то без потребног антрополошког прегледа и стручне документације. Гробница Јелене Анжујске у Градцу је сада празна, а мошти су, наводно, закопане „негде“ испод пода цркве.

Извор: Људи говоре

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com