Милош Ковић

 Screenshot 2024 01 07 200353

Историчар Милош Ковић поручио је да ће са радошћу присуствовати прослави Дана Републике Српске, 9. јануара, у Бањалуци и по цијену да тамо буде ухапшен.

“Прославићу Светог Стефана са својом браћом и сестрама. Нека хапсе слободно. Сви за Републику Српску”, поручио је Ковић, коме је раније била изречена забрана уласка у БиХ.

Он је нагласио да је Република Српска највећи успјех српског народа од 1945. године и да је зато дужност и обавеза свих Срба да Републику Српску чувају и да је сачувају.

Ковић је навео да Свети Стефан, дан рођења Републике Српске, није обичан презник.

“То је посебан дан за све Србе ма гдје се налазе. То је слава Немањића, а Котроманићи, владари Босне, су у родбинској и духовној вези са Немањићима. Они су на томе инсистрирали”, рекао је Ковић.

Према његовим ријечима, Свети Стефан не позива на било какав рат, на било какво насиље.

“Довољно је да они који се противе Светом Стефану прочитају у Новом Завету ко је био и како је страдао, да то није неко ко позива на рат и страдање. Он позива на мир у име неког, вишег и већег од свих нас. Он позива на свесну жртву, а не на наношење бола и страдања било коме, нарочито не ономе ко је друге вере”, рекао је Ковић.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, када је уведен Српска Република. Тај назив септембра 1992. године замијењен је садашњим – Република Српска.

Извор: ИСКРА

Фото: Снимак екрана

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com