Жељко Чуровић

Montenegrin capПоштовани предсједниче,

Обраћамо Вам се у име " Савеза Срба из Црне Горе" са сједиштем у Београду, нестраначке и независне организације, која у вашој и нашој Србији представља Србе из Црне Горе који живе у Србији. Дакле, грађане Србије, чији се број креће преко 1.5 000, од којих је 265 рођено у Црној Гори.

Обраћамо Вам се као забринути грађани и забринути рођаци, за више од 30% Срба који живе у Црној Гори као и за 74% грађана Црне Горе који припадају Српској Православној Цркви.

Обраћамо Вам се у име сваког угроженог Србина, ма гдје се налазио, који треба дa зна да као његов предсједник бринете о њему и да ћете га заштитити са позиције институције коју заступате.

Господине предсједниче, чујте данас вапај милиона невољних Срба који су понижени и увријеђени.

Антисрпски режим у Црној Гори је укинуо српски језик и ћирилично писмо. Срби, 30% од укупног броја становника, проглашени су националном мањином, што је преседан у свијету, кад се зна да је све преко 3% конститутивни народ.

Од 30% Срба у Црној Гори у државним органима ради свега 2%.

Врши се груба и отворена асимилација српског народа у Црној Гори.

Донет је закон о подржављењу храмова Српске Православне Цркве, са чиме су на најгрубљи начин нарушена основна грађанска и људска права, у овом случају вјерска осјећања који припадају СПЦ.

Господине предсједниче, ради се о класичној дискриминацији српског народа, што на жалост међу Србима није нова појава. Исту судбину смо доживјели и доживљавамо у Хрватској и на Косову и Метохији.

Знамо ми добро пред какавим је искушењима Србија данас. Разумијемо и Ваш терет одлуке, ризике и ограничене могућности, али, кад је српском народу и српском руководству било лако да живи и одлучује кроз сву нашу историју?!

Господине предсједниче, Енглези можда јесу већи, али нијесу ни часнији нити храбрији, кад су били у стању да одлучно заштите неколико својих становника на далеким Фокландима, а да ми нисмо стању да заштитимо толики наш народ у непосредном комшилуку. Морате покушати одлучно да заштитите данас Србе у Црној Гори и ако не успијете, генерације ће памтити Вашу пожртвованост и одлучност.

Молимо Вас господине предсједниче, немојте поновити грешке Ваших предходника, политиком попуштања и ”добросусједских” односа, као што сте грађанима избјеглим из српских Крајина, на годишњици геноцидне операције "Олуја" поручивали да ћете их сачувати у Србији и да никоме нећете дати да их отјера одавде.

Да ли сте свјесни, ако останете нијеми на дешавања над српским народом у Црној Гори и ако одлучно не реагујете на бруку, нечовјештво, хапшења и крајње опасне намјере које спроводи монтенегрински режим над српским народом у Црној Гори, да ћете, не дај Боже, кроз неколико година или деценију, гледати исту сцену у Србији на скупу избјегличког народа из Црне Горе, коме ће оваквом политиком не реаговања, ако се иста настави, ако не Ви, онда неки Ваш наследник, на исти начин говорити: "Не брините, нећу никоме дати да вас отера, ово је ваш дом".

Ово Вам пишемо крајње забринути за судбину наше браће у Србији и Црној Гори једнако забринути и због браће у Републици Српској и у некадашњим Српским крајинама, на Косову и Метохији, као и због сваког угроженог Србина гдје год да се налази. Зато, јер сматрамо да морате да одлучно реагујете, обзиром да то тражимо ми, који смо грађани Србије и чији сте Ви предсједник.

Господине предсједниче, Вас Уставна обавеза веже да у име државе Србије нађете модус заштите својих сународника који доживљавају тортуру антисрпског режима у Ц.Гори.

Молимо Вас да покренете питање дискриминације српског народа у Црној Гори пред Уједињеним нацијама и затражите заштиту основних људких и грађанских права српског народа.

Српски посланици у Црној Гори су похапшени, изнети из скупштинске сале и стављени у затвор да би парламент у таквим условима у току ноћи донео спорни антицивилзацијски закон против српског народа и Српске Православне Цркве. Да ли то захтијева ћутњу, сажаљење или одлучан протест и реакциују?

У потпуности разумијемо положај Србије на међународној сцени, и у окружењу, али такође морамо разумјети тегобе и положај Срба у Црној Гори које неко мора изнијети на међународну политичку позорницу и приказати такозвану демократију црногорског режима према једном народу, па макар се и српски звао. Тај чин можете само Ви да изнесете господине предсједниче, јер имате обавезу према своме народу и зато што нико други нема такву врсту институционалне обавезе, нити има снажнију од ваше данашње позиције.

Рачунамо на Ваше разумијевање стања и муке у коју је запао српски народ у Црној Гори, на вашу личну савест, као и на Вашу Уставну обавезу о заштити сваког нашег грађанина, ма гдје се налазио. Овдје се не ради само о Вашим суграђанима који су у невољи и бризи у Црној Гори чија је матица Србија, већ и о грађанима пореклом из Црне Горе који живе у самој Србији, који су сви припадници Српске Православне Цркве, и којима сте Ви предсједник.

"Зло и добро умирати неће"

На нама је да изаберемо.

С поштовањем,

У име Савеза Срба из Црне Горе

Предсједник Жељко Чуровић

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com