Диогенис Д. Валаванидис

 1 DIOGENIS U BOJI 1

ВАСЕЉЕНСКА ПАТРИЈАРШИЈА

Његовој Свесветости патријарху Вартоломеју Првом, Константинополис

Email: ecumenical.patriarchate@gmail.com

Београд, 22.11.2022. године

Ваша Свесветости,

„Центар за заштиту хришћанског идентитета“ из Београда је са огорчењем примио вест о варварском упаду припадника Украјинске службе безбедности и полиције у Кијевско-печeрску лавру у Украјини, и то без икаквог одобрења надлежне аутокефалне Мајке-Цркве - Московске Патријаршије, са наивним и провидним обавештењем о „провери против сумњивих субверзивних активности руских специјалних служби“.

Питамо се да ли је разлог за неканонско „давање“ аутокефалности тзв. Православној цркви Украјине 2019. године, било да се оправдају овакви варварски и апсолутно нецрквени и неканонски поступци и недела. Још тада је „Центар за заштиту хришћанског идентитета“ упозоравао да је одлука донета тенденциозно и под утицајем страних центара моћи, како би се изазвао домино ефекат у многим тачкама православног света.

Ваша Свесветости,

Против таквог чина је отворени протест изразио и Митрополит пирејски Серафим, познати стручњак за црквено и канонско право, који је изнео пажњи Сабора не само исцрпну студију у којој је убедљиво оповргао аргументе изнесене у извештају Предстојатеља Грчке Цркве, већ је и у својим усменим иступањима оштро критиковао такозвани „сабор уједињења“ расколника. Митрополит Серафим је подвукао да такозвани „сабор уједињења“ није пуноважан, јер се састојао од мирјана, тако да је и додела аутокефалног статуса тој непостојећој „црквеној“ структури такође неважећа (између осталих био присутан и Петар Порошенко). У том контексту, митрополит Серафим истиче да сви покушаји да се оправда то „канонско безакоње“ представљају аномалну канонску праксу, која се „једино може упоредити са отоманским ропством Цркве“ као и тешким периодом када је низ помесних цркава директно зависио од Цариградског Патријарха, и када се „потирао канонски црквени поредак Светих Васељенских Сабора“.

Ваша Свесветости,

ове редове Вам пише поносни Хелен пореклом из Мале Азије, Кесарије, чијим венама тече крв предака који су увек побожно целивали десницу Васељенског патријарха као свог врховног духовног поглавара. Обраћам Вам се као православни Хришћанин коме је опстанак Христове цркве важнији од његовог живота, и с тога Вас молим да предузмете неопходне кораке како би се заштитила Кијевско-печарска лавра, а тиме исправила велика неправда нанесена Руској православној цркви, и показала добра воља и спремност да се ради у правцу очувања јединства Православне цркве које је данас угрожено више него икада пре у својој историји.

Молим се Господу да Вам подари снаге и мудрости да донесете одлуку у духу канона светих апостола, светих отаца и Васељенских Сабора наше цркве.

Целивам Вашу десницу и желим Вам дуг живот и добро здравље.

С поштовањем,

ЦЕНТАР ЗА ЗАШТИТУ ХРИШЋАНСКОГ ИДЕНТИТЕТА

Диогенис Д. Валаванидис

председник

email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com