Свети Јустин Ћелијски

 Screenshot 2023 11 20 192457

"Ми данас, браћо и сестре, славимо најстаријег Хришћанина у свима световима, славимо најстарије биће у свима световима, славимо најстаријег Апостола у свима световима, славимо најстаријег Еванђелиста у свима световима, славимо најстаријег Исповедника Господа Христа у свима световима, славимо Светог Архистратига Михаила.

Први Хришћанин у свима световима – он, први Апостол – он, први Еванђелист – он, први Исповедник – он. Како? – питаћеш ти, питаће многи. Тако, када је на Небу настао први устанак међу Анђелима против Бога, против Господа Христа, када је светозарни и лучезарни првоанђел Луцифер зажелео у својој огромној слободи да замени Бога, да сам Заузме место Божје, тада је Свети Архистратиг стао први против њега и безбројне Небеске Силе.

Настао је, како се вели у Светом Еванђељу, рат на Небу. Михаило и огромна Небеска војска ударили на аждају, на светоносца, на првоанђела, и на остале анђеле који су пошли за њим. И победи Михаило њу, аждају, и победи њега, Сатану, и све његове мрачне и тамне другове. Збаци их с Неба, и они падоше на земљу. Тако је завршен први рат, прва побуна против Бога на Небу.

Зато је Свети Архистратиг Михаил најстарији Хришћанин, зато је он први Хришћанин, зато је он први Апостол, и први Еванђелист, и први Исповедник Господа Христа.

Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com