Ранко Гојковић

 ExD6uQnWEAEMDUW

Геополитички суноврат „једине суперсиле“ почиње да добија жалосне обрисе. После потпуног фијаска „блискоисточне турнеје“ сенилног Бајдена, после фијаска у Украјини и санкција према Русији и руских победа на свим фронтовима, од ратног, преко економског, до информационог и геополитичког, ових дана смо сведоци још једног потпуног дебакла и срамоте Бајденове администрације.

Наиме, у покушају да очувају ореол „једине суперсиле“, недавно су надмено, у духу „може ми се“, пркосно најавили азијску турнеју Ненси Пелоси, практично политичара N3 у САД, са посетом Тајвану. Као што знамо, Пекинг то острво с правом сматра својом територијом и жестоко се противи званичној посети Тајвану било ког светског политичара на државном нивоу. Кина је реаговала муњевито и више него жестоко, одмах повисивши борбену готовост својих оружаних снага и у рекордно кратком року је организовала војне вежбе са употребом ракетног наоружања. Све то је пратила парола „спремајмо се за рат“ највиших државних органа. Без имало устезања, товаришч Си је УЛТИМАТИВНО изјавио да у случају да нога америчког политичара крочи на Тајван, Кина сматра да има потпуно одрешене руке по питању Тајвана.

И шта је резултат овако оштрог наступа званичне Кине? Да, резултат је савијање кичме „светског жандара“ пред претњама Кине и одустајање Ненси Пелоси од посете Тајвану. Да би се та брука прикрила и да се у светском информационом пространству не би причало о још једном геополитичком фијаску и понижењу америчке администрације, екипа сенилног Џоа је морала да у помоћ позове Аљбина Куртија, да исценира ратну кризу на Косову. Наводна претња ратом између Косова и Србије послужила је америчкој администрацији само зарад прикрића отворене слабости коју су пројавили по питању Тајвана.

Жалосно је да „светски жандар“ своју бруку прикрива уз помоћ шиптарских терориста, али још је србска дубровачка књижевност предвидела такве обрте и на наше очи се остварује Гундулићева мисао:

Коло од среће уоколи,

вртећи се не престаје,

ко би гори, сад је доли,

а ко доли, гор' устаје.

Или како рече један други србски песник – једна брука која се прикрива, другу већу за собом дозива…

Screenshot 2022 08 01 104024

Фото: РУНЕТ

Колона уредника

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com