Ранко Гојковић

 HeU9QwMOcSA

Благо човјеку који не иде на вијеће безбожничко, и на путу грјешничком не стоји. И у друштву неваљалијех људи не сједи (Псалтир, 1; 1)

   †   †   †

Поштовани читаоци, пошто сам био прилично јавно експониран као један од организатора Литијског покрета из друге половине прошле године, као представник „Породичног сабора“, заједно са братијом и сестрама из још неколико организација, свакодневно добијам поруке са питањем зашто организатор Литије од 29. јануара није Литијски покрет, да ли је Породични сабор организатор, да ли ћемо се појавити на Литији и слично...

Да одмах одговорим, ситуација на Косову не дозвољава наша међусобна трвења, „где је двоје или троје окупљено у име Моје, ту сам и Ја“ говори нам Спаситељ, верујем да ће тако бити и на Литији од 29. јануара. Тачно је да је било несаборног и самовољног деловања појединих сестара, али ако има добре воље, биће и било је и извињења и праштања и даће Бог да се сарадња у саборном духу настави и у будућности. Заоштравање ситуације на Косову не дозвољава међусобна трвења православних делатника и верујем да ће доћи до сагласности по питању даље сарадње после ове Литије. Литије јесу показале целом свету да се Србадија не мири са содомским вредностима западне цивилизације, јесте једна врста победе остварена али борба нам тек предстоји.

Неколико речи о том феномену, ради уштеде простора, по тачкама износим неколико чињеница:

1) Свакако је било грешака и са стране организатора (наравно, и мене лично, чим се завршио пост ушао сам у непотребне расправе са прелешћеном братијом. Сведочење Истине само себе оправдава, дуга полемика никога не доводи до преумљења), али морам истаћи да су организатори успели да у тим нападима са свих страна којима су били изложени, очувају црквени карактер Литија.

2) Организатори Литија су били у принципу „техничка лица“ која су уз Божију помоћ и благослов и молитвену заштиту својих духовника артикулисали немирење и непристајање србског народа са претварањем Србије у Содом. То сам истакао у више својих текстова и понављам, истицати сопствене заслуге сигуран је пут у прелест и ништа друго.

3) Прича да Литије нису ништа урадиле, да су содомисти ипак шетали, може да се прими само или код људи изузетно сужене менталне свести или прелешћених присталица квази хришћанских гуруа попут монаха-немонаха и њему сличних. Уместо шетње десетина хиљада содомиста нашом престоницом како су планирали, пар стотина их је прошетало уз обезбеђење 6-7 хиљада полицајаца. Да ли је то успех? Верујем да содомисти нису ни сањали да ће доживети такав фијаско међу Србадијом на „Еуропрајду“. Неколико десетина хиљада содомиста из целог света отказало је своје резервације и долазак у Београд управо због Литија. Литије су омогућиле србском народу да се масовно супротстави покушају масовног богохулног скрнављења србске престонице и праведни Божији кантар ће оценити то немирење Србадије са содомијом, а не Вучић или његови адути приликом пљувања на све благочестиво што покушава да му се супротстави.

4) Надао сам се у Бога да ће једна синергија верујућих људи из Литијског покрета и наше православне интелигенције, под руководством и благословом наше црквене јерархије, повести народ на пут покајања и духовног узрастања, као предуслов преопорда Србадије. На жалост, упркос многобројним покушајима и обећањима, ни после пола године од величанствене Литије која је завршена молебаном и оним историјским говором Патријарха (на жалост, говор величанствен али делатности у том смеру, после говора мало), нисмо удостојени позива на бар један састанак и покушај договора да се у Србији данас покрене нешто слично Богомољачком покрету светог владике Николаја. Молитва и покајање данас су нам потребнији од хлеба насушног. Можда Косово раздрма успавани дух србског свештеноначалија? Видећемо…

5) После те Литије, у организацији Литијског покрета одржана је Литија за Космет са наступом нашег анђела са Космета, Павлине Радовановић, као и Љубе Манасијевића и Милоша Ковића, на којој је и моја маленкост истакла три црвене Линије Литијског покрета – породица, Космет и неувођење санкција Русији.

6) После те Литије, у две Литије су „окађени“ и Палата федерације на Новом Београду где је амерички каубој подигао содомску заставу и Дом омладине као стециште содомиста у тим септембарским данима. Тиме је завршена активност ЛП за 2022. годину и надам се да ће после Литије од 29. јануара уследити договор о саборној сарадњи током текуће године. Литије су као ништа пре и после тога у потпуности „оголиле краља“ који је после изјаве да га „ни Путин, ни Бајден, ни Зеленски“ неће натерати да дозволи шетњу содомиста, себе потпуно оголео после наређења каубоја Хила да то ипак уради.

   †   †   †

Толико у најкраћим цртама о нечему што је увелико обележило 2022. годину у Србији. На почетку 2023. године, суочени смо са најавом прихватања ултиматума западних каубоја по питању Косова и Метохије ("псалтирски" увод у текст управо се односи на то "вијеће безбожничко"), што сваког здравомислећег Србина тера на размишљање – шта и како радити? Оно што нам је најмање потребно данас, јесте малодушност, без обзира на сва искушења која нас очекују.

Сетих се једне веома интересантне епизоде од пре око четврт века, верујем да ће бити интересантно поделити је са читаоцима, зарад разбијања неких илузија уколико их још код некога има. У студентским данима играо сам такмичарски шах и дуго година био капитен екипе ШК „Студентски град“. Једно време у екипи је играо и један мој пријатељ Вук, данас магистар филозофије, асистент на Универзитету у Источном Сарајеву. Испричао је тада један веома интересантан детаљ. Наиме, трагао је за неком књигом Гебелса о техникама „Велике лажи“ у масовном информисању. По његовим речима, трагајући за том књигом, сазнао је да постоје два примерка у библиотекама у Србији од којих се један налази у Београду, у некој, не сећам се којој, библиотеци на Бановом брду. Вук није био лењ и отишао је у ту библиотеку, али му је библиотекарка рекла да је ту књигу још пре две године на реверс узео тада генерални секретар Српске Радикалне Странке Александар Вучић и да је још није вратио. Ако се ту ради о оној књизи коју је вратио „тетка Нади“ из чувеног спота о држању речи, онда је ту књигу задржао око четврт века.

Зашто се присетих ове историје? Због очигледно изузетно добро изучене технологије „Велике лажи“ од стране актуелног председника Србије и софистицираног манипулативног формирања јавног мњења у периоду његове владавине. У светлу тога, постаје јасно зашто Вучић сваке суботе омогућава да монах-немонах испред зграде Владе Србије узвикује пароле „Вучићу-педеру“, „Вучићи“, „Вучићу Шиптару“ итд., зашто омогућава гађање јајима полиције и зашто на свакој паради буде ухапшен због хулиганског понашања да би после неколико сати био пуштен. Па наравно да човек у монашкој мантији са таквим понашањем представља идеалног Вучићевог противника који ће код огромног броја људи који носе ТВ на раменима учинити одвратним истинске борце за духовни препород Србадије. И то велики маг медијских манипулација зна одлично. Мислите да је Вучић случајно после прве велике Литије, запрепашћен бројношћу људи на Литији, поменуо управо монаха-немонаха као организатора Литија? Иако је овај на сам помен удруживања већег броја патриотских организација у „антисодомски фронт“ почео да пљује по свим тим људима и пре прве Литије? Мислите да Вучић није знао да монах-немонах нема везе са организацијом Литија? Не драги моји, знао је то он врло добро, али је знао и да не може ништа компромитовати Литијски покрет у масовној свести људи, као довођење Литијског покрета у везу са монахом-немонахом.

Пре десетак дана сам гостовао у емисији Актуелности ТВ Хепи, позив је стигао пошто ме неколико учесника, угледних србских интелектуалаца, више пута препоручило уреднику емисије. И то моје учешће у тој емисији је био разлог да ме монах-немонах поново назове „вучићевцем“. Интелигентно. Наравно да се његови ментори у УДБИ више од свега плаше верујућег народа на Литијама па није случајно и поновно активирање монаха-немонаха зарад напада на Литије. Пошто знам да је на изричити захтев Александра Вучића угашен дивни патриотско-православни србско-руски ресурс „Фонд Стратешке Културе“ на коме сам радио скоро деценију и ево више од пет година сам незапослен, одбијајући и врло примамљиве понуде „да извештавам из Србије за Русе али без критике власти“, позивам монаха-немонаха да или обзнани све моје везе са „вучићевом влашћу“, од уредништва ТВ Хепи па до „Вучићеве УДБЕ“, да ме слободно компромитује ако има било какав доказ за моју компромитацију. А ако нема, „убедительная просьба“ како би рекла руска браћа, да моје име више не провлачи по својим устима. Никада ни у једном јавном наступу нисам узео у уста монаха-немонаха, само сам писмено одговарао на његове несувисле оптужбе. Нити сам питао како се може шверцовати аутомобилима у Србији без знања „вучићеваца“, нити сам желео да у јавност износим „пикантне“ приче његових бивших сабораца због којих вероватно и ради то што ради.

Извињавам се читаоцима, може изгледати да се ради о личној нетрпељивости двојице људи коју износим у јавност, не, ради се о томе да је дошло време да се једна изузетно штетна појава коначно разобличи, јер нико није урадио толико на разбијању сваке озбиљне борбе против „вучићизације“ Србије од онога који сваке суботе у монашкој мантији узвикује Вучићу-шиптару или Вучићу-педеру и друге бесмислене пароле. Тога је и те како свестан „велики манипулатор“, тога треба да буду свесни и они прелешћени Срби који немају појма о „технологијама велике лажи“.

Свестан сам да се наш народ данас налази у заиста тешкој ситуацији, свестан сам да ми у овом тренутку немамо капацитет да водимо рат, даће Бог па ће се амерички каубоји и из Бондстила повлачити као из Авганистана, до тада би било боље не изазивати пожаре. Али платформа-ултиматум коју су западни каубоји предали председнику Србије и спремност истог да ту платформу прихвати (што би несумњиво био велеиздајнички чин) не оставља простор за недоумицу ни једном Србину - то се не сме дозволити ни по коју цену. Господ се у немоћи показује, али се Господу треба и обратити. Тада као и увек важи друго правило – све се може, уз помози Боже. Надам се у Бога да и наше свештеноначалије неће чекати да се у последњем тренутку придружи верујућем народу као у летошњој борби против содомиста, него да ће и само покренути молебане и Литије за спас Србије. У томе би, сигуран сам, имали активну и делатну подршку братије и сестара из Литијског покрета.

Дакле, јасно је да се напади на Литије покрећу од стране пиона „великог манипулатора“, јасно је да је одбрана Космета један од заветних циљева које је промовисао Литијски покрет и упркос томе што неки од стубова-носилаца Литијског покрета, попут Породичног сабора који сам најчешће заступао у том покрету, не учествују у организацији Литије од 29 јануара, позивам све верујуће Србе да се придруже молитви за наш Космет, у недељу 29. јануара.

Земаљско је за малена царство, а Небеско увек и довека. Амин!

Фото: РУНЕТ

Колона уредника

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com