sveti car vv

1. Знао је пет страних језика. Одлично образовање (високо војно и високо правно) сједињавало се у њему са дубоком религиозношћу и знањем духовне литературе. Одлужио је војни рок. Имао је војни чин пуковника. Када су га генерали и фелдмаршали наговарали да додели себи бар генералски чин, одговарао је: „Ви се, господо, о мом чину не брините, већ размишљајте о својој каријери“...

2. Био је руски цар који се највише бавио спортом. Од детињства се стално бавио гимнастиком, волео је да весла на кајаку, брзо је шетао неколико десетина километара, обожавао је брзе трке коња и сам је учествовао у таквим такмичењима. Зими је са великим уживањем играо руски хокеј и јахао коње. Био је одличан пливач и велики љубитељ билијара. Играо је и тенис.

3. Одећа и обућа су у царској породици прелазиле од старијих млађој деци. Сам цар је био толико скроман у личном животу да је до последњих дана носио своја „свадбена“ одела.

4. Средства из Лондонске банке, приближно око 4 милиона рубљи (замислите данашњи еквивалент!), која је наследио од оца, без остатка су била потрошена на добротворне сврхе.

5. Није била одбијена ни једна од молби за помиловање, које су дошле до цара. За све време његовог владања донето је и извршено мање смртних казни, него што су у СССР кажњавали дневно, буквално до саме смрти Стаљина. Број затвореника је био много мањи него у СССР или РФ. У 1908. години на 100.000 људи било је затворено 56 људи, у 1940.- 1214 људи, у 1949. години- 1537 људи, а у 2011. години - 555 људи.

6. Број чиновника на 100.000 људи 1913. године је износио 163 човека. И већ после сто година живота без цара, 2010.године-1.153 човека.

7. У Тобољску, у притвору царска породица ни један дан није била без рада. Цар је цепао дрва, чистио снег, бринуо се за врт. Војник, сељак, видевши све то је рекао: „Кад би му дали парче земље, он би себи Русију својим рукама натраг зарадио!“.

8. Када су завереници спремали оптужбу цару за издају, неко је предложио да се отштампа лична преписка Николаја Александровича и царице. На шта је добио одговор: „Не смемо, тада ће их народ прогласити свецима!“.

9. У трагедији на Хординци, цар није био крив. Када је он сазнао о томе, одмах је дао погинулима и пострадалима велику материјалну и моралну помоћ.

10. 1905. године револуционари су сами почели да пуцају по војницима. И погинулих је било 130 људи, а не 5.000, као што је говорио русофоб и богоборац Лењин. Чак је и онима који су били рањени у унакрсној ватри, била пружена хитна медицинска помоћ, сви пострадали су били превезени у болницу. А цар тога дана уопште и није био у граду. Када је он сазнао о томе, дао је погинулим и пострадалим велику материјалну и моралну помоћ. Из својих личних средстава исплатио је сваком пострадалом компензацију од 50.000 рубаља (огроман новац за то време). У 1905-1907. години, успели су да угуше револуцију захваљујући тврдој вољи цара.

11. Направио је највећу по сили, моћи и процвату Империју, којој није било равне ни до, а ни после њега.

12. Руска Православна Црква је била најснажнија црква у свету. Само у 1913.години у Руској Империји је било 67.000 цркава и 1.000 манастира, распрострањених апсолутно по свој територији РИ. Руска Црква је имала огроман утицај на Светој Земљи, била је покровитељ православним хришћанима не само у Европи, већ и у Азији, и чак у Африци.

13. За 20 година његове владавине становништво Русије се повећало за око 50 милиона – повећало се за 40%; природни прираштај је премашио 3 милиона годишње, што је био одраз општег нивоа благостања у друштву. 1897. год. Руска Царевина је имала 126.586.600 људи а 1913.год - 175.137.800 људи, без Финске. Тако су у државним банкама улози грађана порасли са триста милиона 1894. на две милијарде рубљи 1913. год.

14. Проверио је лично нови систем оружања пешадије при маршу на 40 врста. Никоме, осим министра дворца и комаданта дворца, није о томе рекао.

15. Скратио је службу у армији на 2 године, у морнарици на 5 година.

16. За време Првог светског рата, стално је одлазио на фронт, најчешће са сином. Тим самим је показао колико јако воли свој народ, да се не боји да умре за њега и Руску земљу. Показао је да се уопште не боји смрти нити било чега другог. А после, још у тежем времену за руску армију, преузео је на себе Врховно командовање војском. Док је Цар био на челу војске, непријатељу није био дат ни педаљ земље. Војска Николаја II није пустила Вилхелмову војску даље од Галиције - Западне Украјине и Западне Белорусије, и војни историчари сматрају, да није било унутрашње револуције - Русија би била један корак до победе. Према заробљеницима су се понашали као према страдалницима. Сачувани су им чинови, награде, новчана примања. Рок у заточеништву убрајао се у стаж службе. Од 2.417.000 затвореника за цео рат, умрло је не више од 5%.

17. Број мобилисаних у Русији је био најмањи - свега 39% одсвих мушкараца у узрасту 15-49 година, док је у Немачкој износио 81%, у Угарској-74%, у Француској-79%, Енглеској-50%, Италији-72%. При том на сваку хиљаду свих становника, Русија је изгубила 11 људи, Немачка-31 човека, Аустрија-18, Француска-34, Енглеска-16. Такође, само Русија није имала проблем са производима. Немачки „војни хлеб“, незамисливог састава, у Русији не би никоме ни пао на памет.

18. Банка Државне комисије за резерве је давала сељацима велике кредите (кредити без накнадног враћања на одређени временски рок), 1914. године према правима сопствене својине и аренде сељацима је припадало 100% ораница у азијатској Русији и Сибиру а 90% у европском делу земље. У Сибиру су били направљени државни магацини пољопривредне опреме који су снабдевали становнике пољопривредним  машинама

19. Износ пореза за једног човека  у 1913.години је био 2 пута мањи у Русији него у Француској и Немачкој и више од 4 пута нижи него у Енглеској. Становништво се стабилно и брзо богатило. Плате руских радника су веће од европских плата, уступајући место у свету само америчким платама.

20. Од јуна 1903. године предузетници су се обавезали да ће исплаћивати плату и пензију повређеном раднику или његовој породици у висини 50-66 % плате. У 1906. у држави се формирају раднички синдикати. Законом од 23. јула 1912. године у Русији је уведено обавезно осигурање радника од болести и несрећних случајева.

21. Закон о социјалном осигурању је био прихваћен пре свих европских држава и САД.

22. Најсавршеније у свету радно законодавство. „Ваш Цар је  направио тако савршено радно законодавство, каквим не може да се похвали ни једна демократска земља“. Председник САД - Виљем Тафт.

23. Цене свих производа су биле једне од најнижих у свету, заједно са порезима.

24. Повећање обима буџета је било више од 3 пута.

25. Рубља је, захваљујући новчаној реформи 1897. почела да се обезбеђује златом. „Русија је захваљујући златним резервама дужна само Императору Николају II“ - С.Ј. Вите

26. У 1908. години је било уведено обавезно основно образовање. До 1916. године, писмених у Империји је више од 85%. Пред сам рат већ је било 100 универзитета са 150.000 студената. Према њиховом укупном броју, Руска Империја је заузимала треће место у свету, које је делила са Великом Британијом. Финансирање образовања је за 20 година порасло са 25 мил.рубаља на 161 мил.рубаља. И то без узимања у обзир сеоских школа, чији су расходи порасли са 70 млн.руб 1894. године до 300 млн.у 1913. години. Укупан буџет народног просвећивања је порастао за 628%. Број ученика у средњим образовним установама  је порастао са 224 хиљаде на 700 хиљада људи. Број студената се за 20 година удвостручило, број ученика је порастао са 3 милиона на 6 милиона људи. 1913. године у држави је било 130 000 школа. Пред револуцијом је спроведен закон о потпуно бесплатном образовању, при чему не само бесплатним предавањима, већ и живота за време обуке. Семинарије су завршавали на рачун државе - а у тај државни рачун је улазило сво издржавање и храњење ученика.

27. 1898. године уводи се бесплатна медицинска помоћ. Да би се она добила довољно је било да сте само грађанин Империје. Таквог човека нико не би истерао напоље, као сада, и после детаљног прегледа би му потанко испричали шта је потребно и шта треба  да се уради за лечење. «Медицинска организација», направљена од стране руских изборних органа локалне самоуправе, је била највеће достигнуће наше епохе у области социјалне медицине, пошто је вршила бесплатну медицинску помоћ, доступну свакоме и имала је још и дубоко васпитно занчење“ - Швајцарац Ф.Ерисман. По броју лекара Русија се налазила на 2-ом месту у Европи и на 3-ем месту у свету.

28. Брзим темпом се по свој Империји граде: дечији вртићи, домови, породилишта, прихватилиште за бескућнике.

29. При Николају II руски национализам је био најмоћнија сила у политици, чврсто је бранио руске интересе свуда где смо се сусретали са непријатељима. Било је много организација, неколико партија и сваке врсте патриотских покрета, од Савеза Руског Народа и Сверуског Националног Савеза до месних организација,  које су широком мрежом покривале сву земљу. У којима је руски човек могао да дође и исприча о својој несрећи, затражи помоћ уколико га неко угрожава.

30. Брзо је расла индустрија. Од 1890. до 1913. године БДП је порастао 4 пута. Принос каменог угља је порастао 5 пута за 20 година, вађење гвожђа је за све то време порасло 4 пута. Добијање челика и мангана 5 пута. Инвестиције у основни капитал  фабрика машинске индустрије су од 1911. до 1914. порасле за 80%. За 20 година дупло се повећао број дужине железничких пруга и телеграфских мрежа. У исто време је удвојила своју тонажу, и без тога, највећа у свету речна морнарица. Брзо је ишао раст механизације индустрије. 1901. године у САД је добијено 9 милиона 920 хиљада тона, а у Русији 12 милиона 120 хиљада тона нафте, у периоду од 1908. до 1913. раст производног рада у индустрији је премашио по одговарајућим показатељима САД, Енглеску и Немачку, које су се дуго времена сматрале индустријским гигантима. Као резултат делатности Цара држава је постала економски јака. У периоду светске економске кризе 1911. године, Русија се, насупрот свима, налазила  у развоју.

31. Сирова нафта се при Цару није смела извозити у иностранство, а добијена средства су ишла на развој домаће производње.

32. 1914. године на молбу САД, Царска Русија је послала Американцима око 2.000 руских инжињера за формирање тешке војне индустрије.

33. Темпо раста производње – 1. место у свету. Ниво концентрације производње – 1. место у свету. Један од највећих извозника у свету производа текстилне индустрије. Један од највећих произвођача производа обојене и црне металургије у свету. Један од највећих произвођача у свету машинске индустрије. Једна од највећих у свету земаља по обиму добијања угља.

34. Највећи извозник житарица, лана, јаја, млека, уља, меса, шећера и др у свету. Принос житарица је за 1/3 већи од приноса Аргентине, САД и Канаде заједно.

35.  Раст производње житарица је повећан за 2 пута. Принос се повећао за више од 1,5 пута.

36.  Укупан број крупне рогате стоке је порастао за 60%. 1. место у свету према броју коња, крупне рогате стоке, оваца, и једно од првих места према броју коза и свиња.

37.  Врло често би се без ијединог испаљеног метка присаједињавале, или су остајале под протекторатом следеће територије: Северна Манџурија, Тјанцзин, Северни Иран, Урјанхајси крај, Галиција, Лавовска, Перемишљска, Тернопољска и Черновицкаја губернија, Западна Јерменија. Иде велико и брзо освајање Сибира, Казахстана и Далеког Истока.

38. Цар је био ван и изнад интереса одређених група и слојева становништва.

39. Економске реформе, као и алкохолна, вршио је лично Цар. Понекад и насупрот Думи. Аутор свих промена је био Николај Александрович, упркос свим постојећим митовима о супротном.

40. Слобода штампе, слобода речи; толико слободе које није било ни до, а ни после његовог владања.

41.Обим резерви злата - највећи у свету; руска златна рубља је најчвршћа валута у свету, чак и данас.

42. Једни су од највећих у свету према темпу изградње железница (СССР им се и није приближила).

43. Једна од најјачих армија у свету, која се веома брзо развија. Најбоља у свету пушка Мосина, једни од најбољих у свету меткова „Максим“, 1910. године, које је дорадила Руска Империја, и један од најбољих у свету оружја калибра 76 мм.

44. Руска војно-ваздушна флота оформљена тек 1910. године, је имала већ 263 авиона и била је највећа авиациона флота у свету. До јесени 1917. број авиона је порастао до 700.

45. 1917. Војна Морска Флота је једна од најјачих у свету. Најбољи у свету разарачи и један од најбољих у свету бојних бродова, најбоље на свету мине и најбоља тактика постављања мина.

46. Изграђена је Велика Сибирска магистрала.

47. Хашки међународни суд је изум Николаја II.

48. Употреба алкохола према глави становника је једна од најнижих у свету, у Европи су мање пили само у Норвешкој.

49. Број психичких болесника је на 100.000 људи 1913. износио 187 људи. И већ после 100 година живота без Цара, 2010, године - 5598 људи.

50. Број самоубиства на 100.000 људи 1912. године је износио 4,4. После сто година живота без Цара. 2009. године -29.

51. Нису постојали никакви проблеми са инфлацијом и незапосленошћу, пошто практично није било ни једне, ни друге.

52. Ниво преступности је био нижи него у САД и земљама Западне Европе. На међународном скупу криминалиста, одржаном 1913. год, у Швајцарској,  руска истражна полиција је била призната као најбоља у свету према откривању преступа.

53. Невиђени процват руске културе. Тако јак, вртоглави успон руског сликарства, руског архитектурног зидарства, руске литературе и руске музике није знала ни једна земља. Познати француски писац и литературни критичар Пол Валери назвао је руску културу почетка ХХ века „једном од светских чуда“.

54. Процват руске филозофије и науке.

55. Први проналасци у свету: бежичног телеграфа, хелихоптера и бомбардера, телевизора и телевизије, авиона и јуришних бомбардера, прва кинохроника, трамвај, хидроцентрала, електрични плуг, подморница, падобран, радио, катодне цеви, електронски микроскоп, аутомат, противпожарни апарат, астрономски сат, електромагнетни сеизмограф и основана је наука сеизмологија, електомобил, електрични омнибус, подводни мино полагач, хидроавиони, брод способан да савлађује арктички лед, једни од првих су нашли начин да праве фотографије у боји и први у свету су их радили високог квалитета.

56. Први су у Русији пронађени: аутомобил, мотоцикл, двоспратни вагон, дирижабл.

57. Аутомобилска индустрија је била на нивоу немачке, авиациона на нивоу америчке, имали су један од најбољих у свету паровоза. Серија аутомобила Русо-Балт, која се пуштала од 1909. године, била је на светском нивоу, како по дизајну, тако и по експлотационим особинама. Одликовакла се истрајношћу и поузданошћу, чијим су доказима били њихови успеси у релију и тркама на дуге стазе, управо на међународном релију Монте-Карло и Сан-Себастијан.

58. Двоје од пет оснивача Холивуда су дошли из Русије. Познати парфем «Chanel № 5» измислила је не Коко Шанел, већ руски парфимериста - емигрант Веригин. Моторе за фирму „Димлер“ је направио руски инжењер Борис Луцкој. Тркачки Mercedes 120PS (1906 г.) је био допуњен радним шестоцилиндарским мотором, кога је такође измислио Луцкиј

59. Све је то било урађено и достигнуто без: терора, кулачења сељака, логора са робовима, десетина милиона уништених руских људи.

60. Од престола се одрекао не Цар, већ народ и такозвана елита се одрекла и Цара и Бога. Била је организована колосална издаја сваког и свачега. Како је он сам писао: „Около је издаја и кукавичлук, превара!“. На самом крају, доживео је ритуално убиство заједно са породицом, није оставио Отаџбину. Иако је могао да лако оде у иностранство и лепо живи.

Заговорници његовог одривања од престола су саставили лажни манифест, лажно одрицање, које представља апсолутну фантазију. У архивима РФ не постоји ни један докуменат који потврђује истинитост мита о одрицању. Постоји откуцани папир, потписан оловком, за који је не знамо како састављен. Не постоји ни један други докуменат који је Николај II потписивао оловком. Такође је истражен потпис који апсолутно не одговара потпису Цара.Такође постоји још много нелогичности.

Превод: Душка Здравковић, август 2016.

Извор: Православна породица

Извор руског оригинала: Словенска култура

Паметарница

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com