163666idxmain5Напомена: Поштовани читаоци, после интелектуалног шамарања које је Путин приредио надменом Бајдену, стигао је још један шамар америчкој администрацији од стране МИП-а Белорусије. Пре тридесетак година надмени јенкији су се сладили урушавањем руске државности и изругивали се са пијаним кловном Јељцином, а данас су ужаснути обрнутим процесом, урушавањем државности САД и изругивањем целе планете са сенилним кловном Бајденом. Уживајте у бисерном одговору белоруског МИП-а на идиотско видео обраћање америчке амбасаде у Белорусији. Несрећни јеникији никако да схвате да је у Сирији завршен процес насилног свргавања легитимних власти широм света и да се неумољиво и муњевито «амерички сан» претвара у «амерички кошмар». Уживајте у овом бисеру белоруског МИП-а...

♠       ♠       ♠

У вези са изјавом Амбасаде САД од 25. марта 2021. године, изражавамо искрену захвалност америчкој страни што је коначно показала спремност да пренесу билатералну реторику у конструктивне оквире. Захваљујемо и на честиткама поводом значајног датума у историји наше земље. Ширење ове праксе поздравићемо само када су у питању државни празници.

Ми признајемо своје грешке и користимо прилику за извињење због изостајања честитања приликом недавног јубилеја, 160 година од доношења Устава САД, чија је застава и даље драга многим Американцима.[1] Истовремено, покрет BLM у целој земљи има десетине милиона учесника.

На жалост, данашње америчко друштво је дубоко подељено, као што је изјавио Џ. Бајден: „Ја сам у потпуности усредсређен на то да ујединим Америку, да ујединим наш народ, ујединим нашу нацију… Силе које нас деле, веома су дубоке и јаке… Хајде да почнемо од почетка. Хајде да почнемо слушати један другога, да доживљавамо један другога, видимо један другога“…

Ми такође подржавамо и стремљење америчког народа ка бољој будућности – тога дана, као и сваког дана! Зато сматрамо да само истински инклузивни дијалог може помоћи америчкој нацији да се уједини у сложеном тренутку њене историје. Као некористољубиви гест добре воље, Белорусија је, имајући у виду искуство на платформи преговора у оквирима ТКГ[2], спремна да понуди своје услуге приликом организације таквог процеса. Пружићемо сваку врсту помоћи, укључујући и укључивање наших партнера у интеграционе структуре.

Иако је прошло више од два века од тренутка проглашења независности, последњи догађаји у САД показују да борба Американаца за слободу још увек траје. У овом тренутку стотине хиљада Американаца свих узраста јавно тражи право да учествује у решавању судбине своје земље. Многи плаћају високу цену за покушај да се и њихов глас рачуна, јер је дејствујућа администрација чак морала да употреби смртоносно оружје и убије неколико људи, како би се одржала на власти и консолидовала изборне резултате.

Ми се усхићујемо храброшћу и одлучношћу америчких хероја, међу којима су Џ. Асанж, Е. Сноуден и Ч. Менинг, који су практично све жртвовали зарад истинске слободе и хармоније у америчком друштву.

Белорусија заједно са америчким народом с нестрпљењем чека тај дан, када ће обични Американац моћи слободно и без препрека да прошета око Капитола.

Ми смо захвални именованом Амбасадору САД у Белорусији Џ. Фишер за њене непроцењиве савете читавом белоруском народу када и на који начин да организује изборе. Несумњиво, наше белоруско примитивно и оскудно мишљење никада нам не би дозволило да ми сами решимо то питање. У знак неизрециве захвалности МИП је спреман да по хитном поступку прихвати захтев Њене Екселенције за добијање држављанства Белорусије, како би је укључили у бирачки списак и дали јој могућност да учествује у гласању. То се може урадити и без држављанства на било којој признатој од Џ. Фишер електронској платформи.

Ми не можемо да не реагујемо и на, са америчке стране пружену руку помоћи по питању одржавања избора. Таква достигнућа америчког изборног система као што је гласање путем поште и изборни колеџ уместо директног изражавања воље, могу бити потребни и изучени са белоруске стране.

Дубоко дирнути пажњом од стране САД према судбини Белорусије, у својству одговора можемо понудити некористољубиви допринос развоју пољопривреде на Аљасци и ефикаснијег развоја њених земаља. У вези с тим спремни смо да размотримо могућност заједничког управљања том територијом.

Могли би пребацити белоруске грађевинске организације које се налазе у региону, ради преношења искуства и помоћи становницима јужних држава на превладавању последица природних стихија.

Искрено желимо читавом америчком народу јединство, а такође и да се не спотиче приликом пењања по степеницама америчког сна.[3]

Надамо се да ће се позитивни тренд у нашим односима сачувати и да ћемо заједно доћи до тог тренутка када ћемо моћи да са радошћу дочекамо Шесту флоту САД на морским границама Белорусије![4]

[1] Иронично подсећање на све чешће паљење америчке заставе на протестима у САД (примедба преводиоца)

[2] Мисли се на Тространу контакт групу (Русија, Француска, Немачка), које је у Минску усвојила такозвани „Мински споразум“ по питању кризе у Украјини и питања Донбаса (прим. прев.)

[3] Још једна иронична алузија на саплитање Бајдена приликом пењања у авион (прим. прев.)

[4] Алузија на скандалозно незнање Државног секретара САД Џенифер Псаки, која не зна да Белорусија није поморска земља па је својевремено претећи изјавила да ће америчка Шеста флота брзо доћи до обала Белорусије (прим. прев.)

Превод са руског: САБОРНИК

Извор руског оригинала: МИП Белорусије 

Фото: РУНЕТ

Руско сабрање у Србији

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com