Ранко Гојковић

 photo 2022 08 16 08 45 45

После овако величанственог догађаја какав је био Крсни ход или ако вам је драже Литија, није лако после само једног дана, трезвено анализирати овако важан догађај у животу нашег народа. Али као директни учесник и суорганизатор са братијом и сестрама из УТП-а у догађајима који су претходили Литији и као учесник саме Литије, као „православни публициста“, осећам обавезу да нешто кажем. Наравно, не претендујући да било кога учим или намећем ставове, просто, износим наглас размишљања и осећања верујућег човека…

Морам рећи, свакако не хвалисања ради, него да се та значајна ИСТИНА подвуче и допре до мозга што већег броја људи, да сам на самом почетку саборног удруживања више десетина патриотских организација у кровни покрет „Уједињени за традицију и породицу“ указивао „да се све може, уз помози Боже“, само је потребно наше искрено молитвено обраћање Богу и спремност на несебично жртвовање себе да се не дозволи претварање Београда у Содом. Веома значајна ствар на почетку нашег деловања, била је одлука о саборном деловању и саборном одлучивању, православна саборност је знатно изнад лажних демократских принципа. Трећа важна ствар у нашем раду била је – договор о недопустивости „странчарења“.

Нисмо очекивали да ће толику негативну енергију по питању УТП-а као и најављене Литије излити они који се хвале да су одржали 327 литија борећи се против свих зала овог света – од екуменизма до страшне „удбе“, којој свесно или несвесно – ја не знам, Бог свакако зна – заправо служе. Како се другачије могу протумачити потпуно непотребни покушаји разбијања саборности људи који су у том покрету уложили огромни труд и огромну личну жртву. Па зар нема важнијих ствари од пљувања по учесницима и организаторима наше Литије, дан уочи њеног одржавања? Но, Бог са њим и са њима, нека им подари зрнце разума да схвате шта чине.

Што се тиче саме Литије, прво и најважније треба одмах истаћи – велика милост Господња обасјала је град Пресвете Богородице у први дан поста Њој посвећеног. Та милост Господња улила је наду свој верујућој Србадији да ипак европске силе нечисте неће скрнавити престоницу Пречисте. Веома је важно да се сви ми, организатори (грубо речено, наравно, јер – где је двоје или троје окупљено у име Његово, ту је и Господ), не узнесемо да је то пре свега наша заслуга а не велика милост Господња.

Похвала је било много, свакако заслужених, хтео бих истаћи неколико добронамерних сугестија са жељом да следећа Литија буде још успешнија и богоугоднија. Чини ми се да би било богоугодније да је било мање музике са разгласа, а више свенародног молитвеног појања, поготово кад смо имали у Литији сјајних појаца. Знам да је у Литији био и велики број људи који нису свакодневно на молитвама, али у Литијама, Бог је на првом месту, народ на другом. Друга добронамерна сугестија односи се на дивно монаштво и свештенство које нам се придружило у овој богоугодној Литији. Чини се да су били некако „разбацани“, редарске службе морају непрекидно упозоравати народ да не јури напред и претиче људе са крстовима, рипидама и великим иконама и свештенство. Преостале сугестије ћу оставити за братски саборни састанак УТП-а…

О бројкама такође веома кратко. Две руске агенције су известиле о 50 хиљада људи, толико је јавила и радио Ђенова. Интересантно је да су наши сорошоидни медији различито известили, неки истичући више од 5 хиљада, други више од 10 хиљада људи, једино је председник Вучић избројао тачан број – 4650 учесника. Човек просто избрисао једну нулу. Он није организаторе оптужио за сарадњу са удбом као монах-немонах, али није могао проћи без вређања организатора. Овај факт сведочи да је Литија и својом бројношћу озбиљно уздрмала содомлије и њихове менторе. Но, Бог и са њима…

А сада неколико речи о нашим пастирима, намерно не кажем о Цркви, јер смо сви ми Црква. Владике Никанор и Фотије су први понели свој Крст и без имало увијања позвали на борбу против евросодома. У овом "ћутолошком" тренутку, њихов гест има у себи дозу исповедничког разобличавања својственог Крститељу Господњем који је тако загрмео на Ирода и Иродијаду. На многаја љета драге владике, Ви сте ових дана постали истинска дика милиона србских верника! Због тога је на величанственој Литији, из десетина хиљада грла на помен њиховог имена дуго одјекивало ДОСТОЈАН!, ДОСТОЈАН!... Многи свештеници и монаси из Банатске епархије, али и из Сремске и унутрашњности земље, дошли су у Београд да стану раме уз раме са верним народом.

Београдски свештеници, са часним изузетком, добили су чисте јединице из пастирског деловања. Не знам шта још треба да се деси па да београдски свештеници схвате да је пастирски рад важнији од њиховог конформизма. Апсолутно се слажем са резоновањем једног брата који скоро рече свом парохијском свештенику – оче, ако ти данас ниси спреман да се у Литији бориш са својим народом да нам содомисти не отимају децу, онда буди спреман и да не долазиш да освештаваш водицу. Све има црвену линију, па и однос и поштовање према људима у мантијама. Ово није никакав позив на бунт, познат сам као човек који изузетно поштује мантију и који се на критику свештеноначалија упушта уз услов да речи буду благе, а аргументи јаки. Пре 2-3 дана наш познати православни публициста ме овако описа: „Православни активиста Ранко Гојковић, познат по свом дубоком поштовању јерархије наше Свете Цркве и настојању да се институционално бори за хришћанске вредности у Срба, ових дана запањено пише о званичном ћутању врха СПЦ на збивања која треба да се десе у септембру 2022, а која су, просто и јасно, НАТО ПРАЈД ПОЛИТИЧКИХ ХОМОСЕКСУАЛЦА У ДОБА МАЈМУНСКИХ БОГИЊА…“.

Дакле, не позивам ни на какав бунт, али ево већ народ почиње да глуви од силине Вашег ћутања часни оци, наше дичне владике, Ваша Светости! Да ли је могуће да је остало мање од месец дана од планираног сатанског пировања, а да наш Синод и наш Патријарх ћуте по питању претварања Београда у Содом? ОГЛУВЕСМО! Оглувесмо од Вашег ћутања, да ли то допире до Ваших ушију? Колико сте писама добили?

IMG d28b7787e9a6112e1e962a82be3439eb V

Или мислите да народ није важан? Народ је знао у свим критичним моментима да буде чувар вере. Народ зна да смо сви ми Црква, а да је глава наше Цркве Христос. Ми нисмо католици којима је папа глава цркве, глава наше Цркве, Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве је Господ наш Исус Христос, нису то ни епископи, није то ни Патријарх, глава наше Цркве је Христос. Докажите да се не односе на Вас пророчке речи Николаја Србског – свештеници вером ослабили.

Дакле, драге београдске баћушке, ако нисте спремни да кренете са десетинама хиљада својих верника зарад спасења светиње породице, мале Цркве, немојте се изненадити (уколико наставите са тим забијањем главе у песак), ако постанете за тај народ „вукови у јагњећој кожи“ који су издали апостолску веру. Не дао Бог раскола, али време је да се наше владике и свештеници замисле. Уколико на то буде присиљен кукавичлуком и снисходљивошћу према содомском греху који нам се намеће као норма, верујући народ може да спашава своју Цркву, а тиме и себе, и применом (у случају неопходности) канонске и светотоотачке мере, канонског одсецања од прерушених непријатеља. Свештеноначалије треба да зна да народ зна и за „15. правило Цариградског Двократног Сабора" и прекидање црквеног општења, које не представља раскол, већ одвајање жита од кукоља. Ово је подсећање, верујем и у Бога и Његовог слугу Саву Србскога се уздам, да ће наше свештеноначалије ипак стати на страну народа и одлучно се, „у дванаести час“ успротивити евросодому.

Не желим да пророкујем шта ће бити, међутим, уколико заиста наша власт одлучи да аутистично по сваку цену подржи евросодом, господо властодршци, имајте на уму да је ова Литија од 14. августа и милост Господња која нас је на њој обасјала, у Србији запалила величанствену искру какву у Црној Гори запали свети Василије Острошки, слава му и милост, када изађе међу народ на величанствени сабор у Никшићу, у децембру 2019. године. Немојте мислити да ту искру може било ко угасити. У овом свету се јављају само три узрочна фактора: Бог, човек и сатана – ову искру запалила је благодат Господња која се излила на народ спреман да брани светињу породице – мале Цркве. Наша власт има могућност да се окане погубног богоборства које иде на руку само србским непријатељима и испоштује жељу огромне већине свог народа…

Народ који има два величанствена Завета – Светосавски, који Србадију учи како треба живети хришћански и Светолазаревски, који Србадију учи како треба умирати хришћански – као да се враћа себи, тачније служењу Богу, а када народ почне усрдно служити Богу, тада ни његови властодршци неће служити сатани…

Нека би молитвама Светитеља Саве и свих становника Небеске Србије са њим, Свемилостиви Господ уразумио и наше властодршце и све заблуделе и пастире и паству наше свете Цркве.

Амин!

Фото: Лична архива и снимак екрана

photo 2022 08 16 08 43 55

IMG 1316f9dd6ba6d03bc58f731e1842e97f V 1

IMG 8922c13c903ecba7fdf365624bd2cf59 V

photo 2022 08 16 08 46 05

photo 2022 08 16 08 45 26

IMG c17cbfa519d543bc68f20364f388bb5e V 1

Колона уредника

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com