Ранко Гојковић

dec 2022 arhijerejska liturgija i otvaranje srpske kuce u beranama 15

              Фото: Сајт Епархије Будимљанско-никшићке

Крајем новембра и почетком децембра дично србско племе Васојевићи организовало је "Дане србског сабора" и са неколико лепих манифестација обележило је годишњицу уједињења две србске државе, као остварења вековног сна да Срби поново живе у једној држави. У тим манифестацијама учествовали су и представници "Православе фондације" и "Савеза Срба из Црне Горе". Кратак извештај о тим догађајима у тексту који следи...

        †       †       †

Уочи 1. децембра, дана када је србски народ у Црној Гори плебисцитарно изјаснио за уједињење у једну државу са својом браћом из других србских земаља, у Беранама је приказан филм режисера Драгана Елчића - "Црна Гора - међа истине и лажи" у продукцији "Православне фондације" и "Савеза Срба из Црне Горе". Била је то предпремијера "сировог", незавршеног филма, специјално за ову прилику, јер филм чека завршну финалну обраду. Буквално пред полазак делегације "Православне Фондације" и "Савеза Срба из Црне Горе" за Беране, монтирана је ова сирова верзија филма. Иако је недостајала читава поспродукција (финална обрада слике и звука, колор корекција, музичка обрада као и графички дизајн), неподељен је утисак да је мајстор документарног филма, професор Драган Елчић, још једном посведочио да је Истина она вредност која на крају увек побеђује и да се ради о филму који има своју мисију. Планирано је да се пројекат "ЦРНА ГОРА - МЕЂА ИСТИНЕ И ЛАЖИ", не заврши са овим филмом, него да се уради мини серија од пет ТВ епизода по 45 минута.

Пре пројекције филма, присутнима се обратио Горан Киковић, професор историје у Беранама, познати национални борац против обесправљености Срба у "Милогорији", истакавши значај плебисцитарног изјашњавања србског народа у Црној Гори од 1. децембра 1918. године, за суживот са својом браћом у заједничкој држави.

1000002545

             Горан Киковић

После њега, кратак историјат настанка и рада на филму присутнима је предочио Жељко Чуровић, Председник "Савеза Срба из Црне Горе" и писац сценарија за филм.

1000002580

                                Жељко Чуровић

На жалост, режисер Драган Елчић из здравствених разлога није присуствовао овом догађају, али су поред поменутог Жељка Чуровића, у делегацији биле присутне његове колеге из УО Православне Фондације - Сања Јанчић (аутор музике за филм и члан УО ПФ) и Ранко Гојковић (председник УО ПФ). Поред поменутог председника, Савез Срба из Црне Горе на овој манифестацији представљали су и наш познати гуслар и песник Славко Јекнић, као и Др Машан Ерцеговић, рођени Грбљанин, борац против расрбљавања Црне Горе.

1000002565

              Делегација ССЦГ и ПФ са домаћинима, организаторима "Дана србског сабора"

Сутрадан, 1. децембра, у Ђурђевим Ступовима, древној задужбини Првослава Немањића, брата од стрица Светог Саве, архијерејску Литургију служио је епископ Будимљанско-Никшићки Методије.

1000002636

                Србска тробојка испред Ђурђевих Ступова у Беранама

У надахнутој беседи после Литургије, владика се после Јеванђелског сижеа о значају покајања, осврнуо и на 1. децембар као дан уједињења Срба. Говорећи о "Подгоричкој скупштини" која је одржана тог дана, владика Методије је истакао:

„Она је била круна, израз цјелокупног стремљења свеукупног нашег народа свих српских земаља у свим крајевима гдје је живио, а то је да се уједини. Једино, истинско и право уједињење народно бива кад се тај народ окупи и уједини око Христовог имена и у Христовој вјери. Онда, и ако на тренутак изгубимо то спољашње, земаљску зајеницу и јединство она ће се једино сачувати овдје у овом небоземном сабрању у Цркви, око Христовог имена и у тој заједници. Она је једини гарант истинске, праве наше заједнице и саборности, не само нашег народа, него сваког човјека, свих народа, племена и људи на овом свијету“.

„Дакле, сјећамо се данашњег дана, уједињења српског народа, а уједињења нема без жртве. Наш народ је двије своје краљевине угасио да би се објединио са другим дјеловима свог народа и у другим просторима, и са другим словенским народима са којима смо жељели да будемо заједно и са којима смо осјећали присност, блискост и јединство. Дали смо највише што може један земаљски народ да да, а то је дали смо двије круне и двије краљевине у то јединство. Краљевина Србија и Краљевина Црна Гора су изгубиле своје суверенитете и краљевине да би ушли у ту већу заједницу нашег народа. То је слика да нема јединства без нашег појединачног жртвовања. Никад се људе не могу у заједници спојити ако ту нема давања, пружања, давања без остатка себе у заједницу и труда да се у њу уђе да би та заједница могла да опстане, живи и траје. То је порука данашњег Јеванђеља, да се покајемо, да се ујединимо и сјединимо с Богом да бисмо се и међусобно сјединили, да би та наша заједница била вјечна и непролазна, јер је центар и суштина те наше заједнице лик Христа Богочовјека“.   

dec 2022 arhijerejska liturgija i otvaranje srpske kuce u beranama 1

             Архијерејска Литургија у Ђурђевим Ступовима, фото - Епархија Будимљанско-никшићка

После свете Литургије, у подне 1. децембра 2022. године у Беранама је свечано отворена "Српска кућа", поклон покрајинске владе Војводине србском народу у Васојевићима. У присуству епископа Будимљанско-никшићког Методија, министра здравља у влади Црне Горе Драгослава Шћекића, предсједника Српског националног савјета Црне Горе др Момчила Вуксановића, предсједника Општине Беране Вука Трифуновића, предсједника локалног парламента Новице Обрадовића, једног од лидера ДФ-а Андрије Мандића, бројних културних делатника из свих србских земаља, гостољубивих домаћина и угледних гостију, Српску кућу свечано је отворио Игор Мировић, председник покрајинске владе Војводине. Том приликом у дворишту Српске куће засађено је и дрво као "још један симбол јединства српског народа ма гдје живио и мост љубави према другим народима са којима заједно живимо“ - како је у свом обраћању истакао Мировић.

dec 2022 arhijerejska liturgija i otvaranje srpske kuce u beranama 16

              Фото - Епархија Будимљанско-никшићка

1000002657

               У дворишу "Српске куће" прекрасне ћириличне илустрације Олгице Стефановић

IMG cb14e34478b5594b1aa094aadd362e22 V 1

           Испред "Српске куће", с лева надесно: Жељко Чуровић, Ранко Гојковић, Машан Ерцеговић, Славко Јекнић

Уз пригодан културно-уметнички програм (присутне је посебно разгалила песма "Ово је Србија") ова свечаност завршена је уз чашицу ракије и разговора и посним послужењем које може да служи на част Беранцима и Беранкама...

 1000002680

            Делегација ССЦГ и ПФ са рођеним братом србског хероја Радована Караџића - с десна налево: Жељко Чуровић, Ранко Гојковић, Славко Јекнић и Сања Јанчић

У вечерњим сатима у месном Дому културе у Беранама одржана је свечана академија поводом годишњице Подгоричке скупштине, уз учешће многих угледних србских друштвених, политичких, научних и културних делатника.

"Дани Србског Сабора" у Беранама још једном су показали да је Светосавље као србско Христословље још увек и те како живо у једном од најславнијих србских племена - Васовом племену, у дичним Васојевићима и да ватиканско-масонски пројекат расрбљавања Црне Горе неће проћи. Како рече један од наших домаћина, показало се да Украјина не може да преживи без Русије, као антируски пројекат, као што ни Црна Гора неће моћи да преживи без Србије ако се не угуши антисрбски пројекат, који није ништа друго него потпуна негација историје Црне Горе. И један и други пројекат су и осмишљени и финансирани од стране западног фактора, пре свега Ватикана и глобалистичких масонских структура. "Дани србског сабора" у Беранама дају наду да западни богоборачки фактор неће успети да у Црној Гори уради оно што је урадио у Украјини.

Фото: Лична архива и сајт Епархије Будимљанско-никшићке

Колона уредника

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com