Ранко Гојковић

E POZIVNICA

Поштовани читаоци, премијера филма „Бранили су небо Отаџбине“ представљала је прворазредни догађај у нашем друштвеном и културном животу, који несумњиво заслужује много већу медијску пажњу од оне која је том догађају додељена…

†   †   †

У оквиру обележавања Дана ослобођења Београда, у Дому синдиката у Београду, премијерно је приказан дугометражни документарни филм „Бранили су небо отаџбине“, по сценарију професора Др Будимира Поточана, у режији Драгана Елчића.

Није то био прворазредни догађај за тај дан, нити за октобар месец текуће године, то је прворазредни догађај за целу 2021. годину! Разлог оволиког значаја овог филма не лежи толико у самом квалитету филма који је несумњив, него лежи у светлом и светом значају коју има откривање истине о заборављеним, да не кажемо забрањеним херојима наше историје.

Брозоморија је на све начине покушавала да прикрије хероизам пилота Краљевине Југославије, али хероизам се не може вечно скривати. За црвену олош хероизам није могао постојати ако није почињен под знамењем црвене петокраке. Краљеви пилоти нису носили идеолошке симболе и више него часно су одужили свој дуг и заклетву дату краљу и отаџбини. Овај сјајни филм потврђује вечну истину изречену пером Његошевог генија – „Покољења дјела суде, шта је чије дају свјема“. Покољења су већ пресудила црвеном злу, иста покољења одају почаст истинским заборављеним и „забрањеним“ херојима.

Мало нас зна да је више од 130 авијатичара херојски изгинуло у Априлском рату 1941. године. Мало нас зна да је за тих десет дана рата погинуло и више од 400 припадника нелетачког особља нашег ратног ваздухопловства. Као што мало нас зна и да су наши хероји само првог дана рата оборили 23 непријатељска (21 немачки и 2 италијанска) авиона и исто толико оштетили.

За многе је права непознаница изјава самог Александра Лера, команданта четврте ваздухопловне флоте и заповедника Југоисточног фронта: „Отпор југословенске авијације био је спретан и веома одважан и ометао је јединственост напада, тако да смо у току првог дана рата изгубили 10% авиона и 10% је оштећено“.

Тако значајне губитке које су Немци претрпели у само десет дана рата од краљевске авијације, нису претрпели на целом Балкану током прве године рата!

У продукцији Војно-филмског центра „Застава филм“ (ниски поклон директору, пуковнику Горану Иконићу), у режији Драгана Елчића, по сценарију Будимира Поточана, уз одличан остатак филмске екипе која је учествовала у раду на овом филму, урађен је посао достојан сваке похвале, дело које на филмском платну овековечује једну истинску, дуго скривану, херојску епопеју…

Овај филм исправља страшну неправду, скида таму са истинских подвига наших авијатичара који би у свакој, па и у најмоћнијим земљама на планети, представљали вечну част и понос. Битке пилота Краљевине Југославије спадају у најхрабрије подвиге Другог светског рата! Због тога и овај документарни филм који одлично одсликава овај прикривани хероизам, представља прворазредни догађај у сваком погледу…

На крају да кажемо да је у издању издавачке куће „М Вукотић“ изашла из штампе и књига „Небо је горело“ аутора Будимира Поточана која говори о нашим херојским авијатичарима у Априлском рату 1941. године…

20211025 225844

Фото: Лична архива

Колона уредника

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com