Ранко Гојковић

 photo 2024 02 19 07 27 31

Поштовани читаоци, када човек неку књигу „прогута“ са задовољством, „у душку“ како би рекао народ, обично пожели да нешто и другима каже о њој, да се и други обогате тим духовним задовољством. Ових дана добио сам од издавача књигу протојереја Горана Ковачевића, свештеника СПЦ у Холандији (Ротердам), па пошто је „прогутах у душку“ ред је и да напишем неколико речи о њој.

Оца Горана лично не познајем али ми његов мисионарски рад свакако није био потпуно непознат. Када смо се пре две године у „Литијском покрету“ уочи несрећног „Еуропрајда“ окупљали и договарали стратегију како да не дозволимо да се Србија претвори у Содом, док је црквено свештеноначалије још увек громогласно ћутало (са изузетком владике Никанора), говор оца Саше Петровића, пароха у САД, преплавио је све друштвене мреже православне Србадије. Наравно да се убрзо дошло и до чувеног мисионарског јутјуб канала у коме је заједно са оцем Гораном учествовао и отац Саша, а потом и отац Јован Пламенац. Било је то истинско освежење за многе верујуће људе, коначно се о многим стварима које муче православне вернике могао чути и неки други глас србских клирика осим „званичних саопштења портпарола“.

Књига о којој пишем необична је из простог разлога што се не ради о књизи коју аутор пише за своје читаоце, него се ради о прекуцаном материјалу са његових предавања или боље рећи из његових разговора са верним народом као што и наслов каже. Наравно да је много лакше у кабинетској тишини писати о важним питањима вере, али прекуцати своје „наступе уживо“ представља свакако и храброст. Али то не умањује квалитет књиге, вероватно би у „кабинетској“ књизи поједина места била „књишкија“, „рафинисанија“, али жива реч оца Горана сведочи да тамо где је благодат, тамо су и речи које се произносе лепе и када се читају.

После првог дела књиге где отац Горан пастирски говори о данима „Страсне недеље“ и образлаже симболику везану за богослужења тог Пасхалног циклуса, остатак књиге чине предавања о заиста веома важним темама које се тичу живота у Цркви. Наравно да многи оцрковљени људи знају за многа правила и обичаје везане за црквени живот и богослужбене циклусе, али свакако ће сваки читалац сазнати и много тога новога, што до тада није знао. Многа брачна питања, питања крштења деце, образложење зашто нема женског свештенства, многа питања везана за богослужења, не само Литургију него сва богослужења, као и многа актуелна питања која су се неминовно појављивала у време ковид пландемије, дају нам слику оца Горана као истинског пастира какав србски пастир и треба да буде, пастира коме је Христос и непоколебива вера у Њега, а не квазинаука, мера за све.

Оно што посебно радује све православне поборнике и поштоваоце Светог Предања, јесте чврсто стајање и одбрана од стране оца Горана тог наслеђа остављеног нам од Светих Отаца Цркве. Када отац Горан говори о неким променама у богослужењима којима су приступили поједини клирици СПЦ, он своју приврженост традицији коју су нам оставили Свети Оци и Свето Предање Цркве образлаже указивањем на симболику из Христовог живота у тим дејствима. Наравно да и отварање и затварање двери или навлачење и откривање завесе, не представљају пуки формализам, него је свако дејство у Светој Литургији везано за различите ситуације из Христовог живота које то симболизују и отац Горан то дивно и поучно објашњава још једном показујући да Христос мора бити мера за сваки наш поступак.

Имао сам ту милост Господњу да у Русији слушам предивно богословско објашњење симболике највећег ремек-дела светског сликарства – чувене Свете Тројице Андреја Рубљова. О тој икони сам пре десетак година и сам писао, кога интересује може погледати ОВДЕ. Завршна глава књиге оца Горана говори управо о том ремек-делу Рубљова и носи назив „Тајна иконе Свете Тројице“. Тај старозаветни сиже када Света Тројица у виду три Анђела посећује старозаветног Аврама и седају за сто испод Мавријског дуба, толико је величанствено приказан на икони Рубљова да је на том својеврсном „предвечном сабору“ приказана сва даља историја човечанства и спасоносни долазак Христа у свет са јасним двоструким знаменовањем спасоносног Путира. Отац Горан веома лепо истиче све најважније детаље овог бисера из велике ризнице Свете Русије.

Тим текстом практично се и завршава ова књига коју од срца препоручујем читаоцима. Књигу оца Горана можете наручити преко мејла издавача: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

Колона уредника

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com