Ранко Гојковић

950537e842c2dde221c3a8bbf0d58770

Поштовани читаоци, свим свечарима честитамо Крсну славу, светог Стефана Дечанског. Ове године наша руска браћа бројним манифестацијама прослављају 800 година од рођења светог благоверног кнеза Александра Невског. Тај заштитних руског христољубивог војинства био је и небески покровитељ највећег руског полководца, легендарног непобедивог генералисимуса и фелдмаршала, Александра Васиљевича Суворова, који је рођен на данашњи дан када прослављамо светог србског краља. О Суворову смо писали и раније, говорећи о књизи „Непобедиви Христов војник А.В. Суворов“.

 02

Поред оног написаног у предговору са горњег линка, желели би додати да је суштину своје војне умешности Суворов изнео у сјајном делу „Наука побеђивања“. Познате су његове бројне кованице „окомјер“, „брзина“, „притисак“ као и бројне његове узречице. У част сећања на непобедивог војника Христовог, наводимо неке од најпознатијих узречица Александра Васиљевича Суворова:

- Ми смо Руси, с нама је Бог!

- Моли се Богу, у Њега је победа!

- Теорија без праксе је мртва, пракса без теорије је слепа!

- Без молитве не вади мач, не пуни оружје, ништа не почињи!

- Бог нас води, Он је наш генерал!

- Глад је најбољи лек!

- Ни руке, ни ноге, ни кварљиво људско тело не доноси победу, него бесмртна душа која командује и рукама и ногама и оружјем, и ако је душа војника велика и моћна, не предаје се страху и не пада у рату, онда је и победа несумњива!

- Вером и правдом служимо Русији и тиме ћемо посрамити непријатеље наше!

- Стајањем се град не заузима!

- Ми смо Руси, све ћемо победити!

- Војуј умећем, а не бројем!

- Један минут решава исход битке, један сат – успех кампање, један дан – судбину Империје!

- Тамо куда прође јелен, туда ће проћи и руски војник, тамо куда не прође јелен, свеједно ће проћи руски војник!

- Мржња затамњује расуђивање!

- Ко узима жар туђим рукама, после ће своје пререзати!

- Треба журити да се чини добро!

- Научи се послушању пре него што почнеш другим наређивати!

Иако често несхваћен од стране Цара Павла који му чак ни на сахрану није дошао после сјајних успеха и бесмртног преласка преко Алпа, Суворов је до смрти био веран Цару. О томе сведочи и исечак из предсмртног завештања Суворова:

Потомство моје молим да следи мој пример: сваки посао да почињу с благословом Господњим; до последњег свог издисаја да буду верни Цару и Отаџбини…

Колона уредника

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com