Ранко Гојковић

 photo 2024 08 20 07 54 33

Поштовани читаоци, обавештавамо да је овог лета изашла из штампе књига „Стратегикон“ познатог ромејског војсковође Маврикија, у издању издавачке куће „Укронија“ из Београда. Ваш покорни слуга је књигу превео са руског језика и у тексту ниже неколико основних напомена о њој.

   †   †   †

Цар Маврикије, Јермен из Кападокије, владао је Источним Римским Царством од 582 до 602 године. Поставио је здраве темеље за дуг средњевековни период своје државе, посебно је ојачавши у њеном западном делу.

Аутор је два врхунска дела из области војне вештине, написао је „Стратегију“ и „Тактику“ ратовања. Управо је Стратегикон изашао из штампе, надамо се да ће у догледно време и Маврикијева „Тактика“ бити штампана на србском језику.

Књига обрађује војну организацију тога времена, наоружање, борбене вештине ратовања. Посебна пажња додељује се изучавању непријатеља, не само његове армије, него и идентитетских питања тог народа. Оно што је за нас посебно интересантно, међу тим непријатељима Источног Римског Царства, поред Персијанаца, Скита, Лангобарда, нашли су се и Словени. Врло је интересантан опис Словена (називао их је Склавима и Антима) од стране Маврикија, цитирамо неколико пасуса из књиге у коме Маврикије описује Словене, многе карактерне особине остале су до наших дана препознатљиве:

Племена Склава и Анта једнака су и по начину живота и по нарави. Будући слободољубиви, они нипошто нису спремни постати робовима, нити се повиновати, посебно у сопственој земљи. Они су многобројни и издржљиви, лако подносе и зној и студен, и кишу и голо тело, и недостатак резерви хране.

Љубазни су и дружељубиви према странцима, прате их редом од места до места, где год им затреба <>

Своје заробљенике не држе у ропству на неодређено време као друга племена, већ, одредивши им тачан период, остављају им да одлуче по сопственом нахођењу – или желе да се врате кући за неки откуп, или да остану тамо као слободни људи и пријатељи <…>

Њихове жене су чедне изнад сваке људске природе, тако да многе од њих смрт својих мужева сматрају својом смрћу и добровољно се даве, не сматрајући удовство животом <…>

Пошто имају много лидера који се међусобно не слажу, неке од њих неће бити лоше укротити говорима или поклонима, посебно оне који су ближе границама, док друге треба напасти да их не би наш непријатељски однос према свима довео до уједињења или аутократије…

Када сам преводио ове редове, помислио сам, Господе, па ништа се није променило од шестог века, непријатељ нас много боље познаје него што ми познајемо себе.

Из ове Маврикијеве дубоке анализе Словена свакако се може закључити колико их је Маврикије поштовао као војну силу. Опис народног живота свакако није лишен врсног књижевног дара и уметничког дојма, али када Маврикије прелази на војне теме, постаје очигледно његово високо војнотеоријско знање и изузетна ратна вештина и огромно ратничко искуство. Иако се ради само о мирном словенском становништву које је само из нужде принуђено да узме оружје и да се брани, Маврикије излаже најпрогесивнију тактику, најсавременије оружје и сва могућа дипломатска средства, речју, читав арсенал теоријских знања и практичних вештина, како би се савладао овај жилави народ.

Чини се да је ово књига коју би сваки војни старешина морао да прочита, али се свакако материјал књиге не односи само на војну струку. Књигу од срца препоручујемо и широком читалачком спектру, сигурни смо да ће свако сазнати понешто ново и пронаћи нешто за себе интересантно.

Књигу можете поручити преко сајта издавача Укроније или путем мејла уредника издања Мирка Бижића: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

Колона уредника

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com