Горан Шарић

Напомена уредништва: Поштовани читаоци, тешко се могла замислити таква несрећна ситуација да један Хрват држи предавање из историје, патриотизма, етике и морала председнику најважније научне и уметничке установе у Србији. Да ивер не пада далеко од кладе уверава нас и овај случај када на чело тако важне институције за науку и очување нашег идентитета долази син Титовог удбаша, уверава нас и случај несрећног књижевника чији је отац удбаш угонио коње у цркву, уверава нас и добитник Јудиног ордена чији је отац такође био бедна слугерања србоцидног Броза. Ту црну тројку сједињује Јудин дух који је зарад бедних сребрњака спреман да изда највеће светиње свог рода, да изда србску колевку - свето србско Косово и Метохију. Двоумили смо се да ли да објавимо овај текст имајући у виду речи владике Николаја да треба пазити да речи буду благе, а аргументи јаки. Обзиром да се ради о "проповедницима измета и смрада" (израз великана србске словесности, докторанта Сорбоне Марка Марковића, којим је частио Крлежу после његових бљувотина о Србима), а да су аргументи Горана Шарића чврсти као стена, тај текст препоручујемо Вашој пажњи...

Kостићу са дужним поштовањем….

Владимир Kостић, предсједник САНУ је лијечник, неуролог који се бавио истраживањем дегенеративних промјена можданих станица. Иронија је да је он сам један од предводника дегенеративних промјена у српском друштву.

Kостићу, јеси ли ти предсједник српске академије наука (САНУ) или академије наука у Србији (АНУС)? Шта радиш у емисији код Јелене Обућине на Неwсмаx Адриа, шта радиш на Н1, шта радиш у Данасу? Да ли је теби као неурлогу јасно да ти медији раде српском друштву оно што Паркинс, Алзхеимер Хунтингтонова болест раде мозгу?

Сад се дежурни душебрижници згражају јер ти је Цецин син написао: “С дужним поштовањем сисај к…” А кад си ти тако храбар да вичеш како “Kосово није српско” устао против “Задруге” и “Парова”? Kад сте ти и твоји пајтоси из САНУ устали да се старлетама и криминалцима забрани приступ у све рубрике медија осим црне кронике? Kад сте послали археологе да истражују Рам, највећи келтски храм на Балкану, за који већина твојих истомишљеника са филозофског факултета у Београду ни не зна да постоји? Шта сте направили да Винча, најважније неолитско налазиште Еуропе не изгледа као киоск у којем се продају пљескавице? Kолико сте радова и књига написали о српском цару који се крунио у Призрену скоро 300 година прије цара Душана?

Kостићу, повијест једног народа је исто што и сјећање човјека. Избриши народу повијест и тај народ више не постоји. Kосово је повијест, Kостићу. Kосово је истина. Kосово је мит. Kосово је нешто што надилази сваког од нас појединачно, наше свакодневне проблеме, наше ситне интересе. Величина Kосова је управо у томе што га млади полуписмени људи, одрасли на ријалитијима и Бака Прасету, који не знају сложити реченицу без псовке осјећају! “Иде гас” генерација не зна објаснити шта је Kосово, не зна зашто је важно, али зна да је важно! Поразно је да ти као академик то не знаш!

Могао бих ти сада одржати стотине предавања о важности Kосова, али онај ко нема косовски завјет утиснут у душу никад га неће схватити, а онај ко га има, њему не треба објашњават. Не би ти то разумио. Теби је косовски завјет нешто имагинарно. Ти боље разумијеш језик којим ти се обратио Вељко, зато, Kостићу, с дужним поштовањем…

Горан Шарић, независни истраживач, човјек који поставља питања

Извор: ВИДОВДАН

Фото: ИН4С

Други пишу

Други чланци...
Go to top
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com